Direct naar artikelinhoud
Update

Red Flames gaan kopje onder in het hol van de leeuw, Oranje wel naar kwartfinale

Red Flames gaan kopje onder in het hol van de leeuw, Oranje wel naar kwartfinale
Beeld belga

De Red Flames zijn er niet in geslaagd om de kwartfinale op het EK voetbal te bereiken. In het hol van de leeuw - met 14.000 toeschouwers in Tilburg - gingen de troepen van Ives Serneels met 2-1 de boot in tegen thuisland Nederland. Exit België dus.

Knokken voor elke morzel grond. Zo luidde het devies waarmee de Red Flames de gepeperde derby der Lage Landen aanvatten. Er werden heel wat bitsige duels uitgevochten, met de akelige botsing (hoofd tegen hoofd) tussen Coutereels en Dekker als kenmerkende fase. Na enkele hechtingen konden de onverzettelijke dames wel weer verder spelen.

Diezelfde Coutereels (dit keer met tulband om de wonde te bedekken) maakte niet zo gek veel later een fout in de eigen zestien. Een strafschop die Spitse maar al te graag omzette. Onze voetbaldames waren op achtervolgen aangewezen.

Twitter bericht wordt geladen...

Blunder

Meteen na de koffie probeerden de Oranje leeuwinnen het leer wat in de ploeg te houden. Er hing geen vuiltje aan de lucht totdat Tessa Wullaert een bal op het eerste gezicht prompt verloren leek te trappen. Doelvrouw Van Veenendaal verkeek zich echter helemaal op die bizarre voorzet van de Gouden Schoen. Zo dwarrelde de bal in doel. Een kapitale blunder van de Nederlandse doelvrouw.

Nederland kon wel vrede nemen met een gelijkspel en onze landgenotes kwamen iets meer opzetten. Maar dit keer viel de bal goed voor onze noorderburen. Een schot van Martens week af op het been van Jaques waarop het leer in doel achter Odeurs dwarrelde. We kregen nog een klein Belgisch slotoffensief, maar zowel Cayman, Philtjens als Wullaert konden niets meer forceren. België verdwijnt zo op het Europese toneel.

Blunder
Beeld belga

"Jammer dat we er zo moeten uitgaan"

Tessa Wullaert scoorde tegen Nederland haar eerste doelpunt ooit op een EK, maar die treffer leverde de Red Flames niets op. De Belgische voetbalvrouwen verloren met 1-2 van Nederland en zijn zo uitgeschakeld. "Jammer dat we er op deze manier moeten uitgaan", vertelde Wullaert na de wedstrijd in het Koning Willem II-stadion in Tilburg. "We hebben het Nederland knap lastig gemaakt. Onze mentaliteit zat weer goed, we hebben alles gegeven. Ik ben dan ook heel ontgoocheld dat we toernooi voorbij is."

Na de valse start tegen Denemarken legden de Red Flames tegen Noorwegen goed voetbal op de mat en werd er tegen het sterkere Nederland veel strijdlust getoond. Met een beter resultaat in de openingswedstrijd had het EK er voor de Flames anders kunnen uitzien. "In die eerste wedstrijd hebben we leergeld betaald. Pas nadien durfden we vooruit te spelen en te voetballen en dat moeten we meenemen naar de toekomst. Ik denk dat we op dat vlak nu wel vertrokken zijn", aldus Wullaert, die wel wat geluk had bij haar treffer. "Het was eigenlijk een voorzet en de bal viel gewoon in doel."

Ook bij Janice Cayman zit de openingswedstrijd tegen Denemarken nog in het hoofd. "Die match was cruciaal en spijtig genoeg verloren we toen", vertelde de aanvalster. "Maar we hebben ervaring opgedaan en hopelijk zullen we het volgende toernooi sterker beginnen. We hebben ook nog een jonge groep met progressiemarge."

"Jammer dat we er zo moeten uitgaan"
Beeld belga
"Jammer dat we er zo moeten uitgaan"
Beeld belga