Direct naar artikelinhoud
Update

'Haagse jihadisten planden aanslag op Europese Commissie'

De Belgische justitie heeft aanwijzingen dat jihadisten uit Den Haag plannen hadden om een aanslag te plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel. Dat hebben bronnen aan de NOS gemeld.

Vlaggen voor het Berlaymont gebouw in Brussel. Dit is het hoofdkantoor van de Europese Commissie.Beeld anp

De twee, een man en een vrouw van Turkse afkomst, werden begin augustus op het Brusselse vliegveld Zaventem opgepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Vermoedelijk waren ze in Syrië geweest. De twee verdachten hebben zich volgens de Belgische justitie schuldig gemaakt aan deelname aan een terroristische groepering, overtreding van de wapenwet en financiering van terrorisme.

Naar verluidt worden er in het Belgische onderzoek nog meer jihadisten uit Nederland gezocht. Volgens de Belgische justitie richt het onderzoek zich op Turkse Nederlanders die banden zouden hebben met jihadistische netwerken.

Aantal aanslagen verijdeld
Het Belgische dagblad De Tijd meldde vandaag dat het Belgisch federaal parket de afgelopen maanden een aantal aanslagen van ex-Syriëstrijders en sympathisanten verijdeld heeft. Het gaat volgens bronnen in gerechtelijke kringen om aanslagen die vergelijkbaar zijn met de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei, waarbij vier mensen om het leven kwamen.

'In één geval had het federaal parket lucht gekregen van een concreet project voor een aanslag en is meteen ingegrepen, ook al zou de tussenkomst het verdere verloop van het gerechtelijk onderzoek bemoeilijken', schrijft de krant. In een ander dossier is eveneens ingegrepen, ook al wisten de onderzoekers niet wat het concrete doel was.

Inmiddels zouden 90 Belgische Syriëstrijders weer zijn teruggekeerd. Eén op de negen zou volgens de onderzoekers plannen hebben voor een aanslag. De politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen het werk bijna niet aan, bericht de krant. Er zijn mogelijk 400 Belgen die naar Syrië zijn afgereisd. 'Sinds eind augustus zien we een nieuwe golf van vertrekkers. Het probleem overstijgt ruimschoots de capaciteit van onze diensten', aldus een betrokkene tegen De Tijd.