NOS SportAangepast

Postma's Ocean-droom eist zijn tol

Hij heeft al drie WK-medailles op zak en doet in de Finn-klasse altijd mee om de prijzen. Maar dit keer heeft Pieter Jan Postma zich bij de WK in Santander niet eens geplaatst voor de medalrace. Zijn coach Jacco Koops weet wel hoe dat komt.

"Een van de oorzaken is wel degelijk dat hij er een aantal maanden uit is geweest", zegt Jacco Koops, die doelt op de mislukte poging van Postma om een plek te veroveren aan boord van de Brunel voor de Volvo Ocean Race.

"Je haalt acht, negen maanden uit een campagne", gaat Koops verder. "Daar was normaal gesproken de basis gelegd voor het seizoen." En daar betaalt Postma nu de prijs voor. "Ja, zwart-wit gezien wel."

Geen verwijten

Postma lijkt geen spijt te hebben van zijn keuze. "In februari kreeg ik de uitnodiging van Bouwe Bekking (schipper van de Brunel, red) en daar ben ik in gesprongen. Het is ook zeilen, dus een droom voor mij. Grandioos."

Koops neemt het zijn pupil ook niet kwalijk. "Hij had een droom en daarvan hebben wij gezegd: ja, dat moet je doen. Als mens, maar als coach baalde ik er goed van."

Geen nachtrust

Postma had gehoopt bij de WK een olympisch startbewijs te verdienen, maar dat kan hij voorlopig op zijn buik schrijven. Een bittere pil, want na de Ocean Race werden de Spelen zijn grote doel.

Nu moet eerst het hoofd leeg. "Er is wel de vraag en de onzekerheid waarom het nu niet lukt. En dat ging wel door merg en been. Ik kan daar zelfs niet van slapen", sluit Postma af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl