Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Stress op het werk doet je thuis ongezond eten

Stress op het werk doet je thuis ongezond eten

Stress op het werk breng je mee naar huis, ook naar de tafel thuis. Door de stress ga je 's avonds minder gezond eten. Maar een goede nachtrust biedt soelaas.

"We hebben vastgesteld dat werknemers die een stressvolle werkdag achter de rug hebben, vaak hun negatieve gevoelens van het werk naar de avondmaaltijd brengen", zegt Daisy Chang, professor psychologie aan Michigan State University in het Journal of Applied Psychology. "Ze eten meer dan gewoonlijk en kiezen voor junkfood in plaats van voor gezond eten."

Hoe dat komt? "Ten eerste, wordt eten soms gebruikt om iemands negatieve stemming te verlichten en te reguleren", legt coauteur Yihao Liu van de University of Illinois uit. "Mensen vermijden instinctief negatieve gevoelens en staan meer open voor gevoelens van verlangen. Ten tweede, kan ongezond eten ook een gevolg zijn van verminderde zelfbeheersing. Wanneer mensen gestresseerd zijn van het werk, slagen ze er minder goed in hun gedachten en gedragingen effectief af te stemmen op hun persoonlijke doelstellingen en sociale normen."

Slapen helpt

Ongezond eten door stress op het werk geldt niet voor wie goed slaapt. "Een andere belangrijke vaststelling was dat slaap mensen hun stressvolle maaltijd van de avond beter hielp verwerken", zegt Chang. "Wanneer ze de avond voordien beter hadden geslapen, aten ze vaker beter nadat ze de volgende dag stress hadden ervaren."

"Een goede nachtrust kan werknemers opnieuw energie en kracht geven, waardoor ze 's anderendaags beter kunnen omgaan met stress op het werk en minder kwetsbaar zijn voor ongezond eten."

Daisy Chang en Yihao Liu deden onderzoek bij 235 Chinese werknemers. De ene groep werkte in de IT-sector, de andere in een callcenter. De stress in beide beroepen is groot.

Het gaat om een van de eerste studies die het verband onderzoekt tussen psychologische gevolgen van werk en eetgewoonten.

De onderzoekers adviseren bedrijven onder meer hun werknemers slaaptraining te geven.