© EPA

Twaalf doden bij overstroming in Colombiaanse steenkoolmijn

In Colombia zijn donderdag twaalf mijnwerkers om het leven gekomen toen ze door een overstroming werden verrast. De mannen stootten bij de graafwerken vermoedelijk op een ondergrondse waterbron.

jns

‘Er is geen enkele waarschijnlijkheid dat ze in leven zijn’, zei Carlos Usma, verantwoordelijke voor het milieu en de mijnbouwactiviteit in Amaga, op ongeveer 40 kilometer van Medellin. De mijn La Cancha, die legaal uitgebaat wordt, is 700 meter diep. Bij graafwerkzaamheden liep een groot deel van de tunnels donderdagmiddag onder water.

Hulpverleners kwamen ter hoogte van het water en zagen geen uitweg of een plaatsje dat hoger was dan het waterniveau. ‘Als er al een was, dan zouden de mijnwerkers overleden zijn door gebrek aan zuurstof’, aldus nog Usma. De slachtoffers zijn 12 mannen van 23 tot 55 jaar.

In 2013 produceerde Colombia 85,5 miljoen ton steenkool, aldus het nationale mijnagentschap. De legale mijnactiviteit vertegenwoordigde in 2012 2,3 procent van het bruto binnenlands product. De helft van de mijnen op het grondgebied wordt echter illegaal uitgebaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER