© ema

© ema

© ema

© ema

© ema

© ema

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Jeugd draait klok 100 jaar terug en bakt 'oorlogscake'

Studenten van het Sint-Pietersinstituut in Turnhout hebben in een basisschool in Arendonk de klok honderd jaar teruggedraaid. Zo bakten ze samen met de kinderen de befaamde ‘oorlogscake’. “Of de cake ook lekker is? Niet echt.”

Eddy Meulemans

“Maak met je school een origineel geschiedenisproject over de Eerste Wereldoorlog.” Zo luidde de opdracht van de Eustory-wedstrijd van het vermaarde Belvue-museum in Brussel. Het Sint-Pietersinstituut in Turnhout (SPT) bleek de enige school buiten de Westhoek die door de jury geselecteerd werd.

Het winnende oorlogsproject werd ingediend door de studenten humane wetenschappen. Nu kwamen ze er voor het eerst mee naar buiten, in de gemeentelijke basisschool Voorheide in Arendonk, waar ze de leerlingen een volle dag op een speelse manier lieten zien en beleven hoe het leven van een kind eraan toeging in de periode 1914-1918, intussen honderd jaar geleden.

De lessen van de jonge leerkrachten-voor-één-dag bleken helemaal geen saaie boel. Zes plezante workshops hielden ze met de kinderen. Een ervan ging over eten en koken. Zo bakten ze samen de fameuze ‘oorlogscake’: een cake met zo goedkoop mogelijke ingrediënten. “Het is een eenvoudige ovenkoek met havermout, brood, melk, krenten en een heel klein beetje suiker. Niet echt lekker, maar wel erg voedzaam”, zegt Liesbeth Van de Pol, leerkracht cultuurwetenschappen.

De kinderen vonden hun zelfgemaakte patisserie nog best oké. “Wellicht door hun tomeloos enthousiasme, maar ook omdat de cake nog warm en versgebakken was, want deze oorlogskoek is zeker geen delicatesse”, bekennen de SPT-scholieren.

Lees het hele verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER