© gva

Bib Laakdal niet in gevaar

Vanaf 2016 zijn gemeenten niet langer verplicht om een lokale bib in te richten. Ten gevolge van een nieuw decreet dat de plaatselijke besturen op het vlak van vrijetijd meer beleidsvrijheid geeft, kunnen de gemeenten straks zelf beslissen waaraan zij de overgedragen gelden besteden.

Stefan Helsen

Deze mededeling van de Vlaamse overheid bracht een storm van bezorgde reacties teweeg. Niet onterecht natuurlijk. Voor een heleboel mensen is de bib een bijzondere en onmisbare dienst. Door besparingen bij diverse bestuursniveaus en het afschaffen van de bibliotheekplicht wordt gevreesd dat deze basisvoorziening nu in het gedrang zal komen.

Gerda Broeckx (schepen van bibliotheek en cultuur): “Onze bib is een lokaal en laagdrempelig informatiecentrum waar alle inwoners kunnen proeven van literatuur, cultuur, kennis en ontspanning. Zij organiseren computerlessen, workshops, lezingen en andere activiteiten voor jong en oud. Dankzij een gemotiveerd bibliotheekteam en vele gedreven vrijwilligers, heeft Laakdal een bib die bruist. Eentje die onontbeerlijk is.”

Zullen de bibliotheekgelden van Vlaanderen gebruikt worden om putjes in de weg te vullen? In Laakdal in elk geval niet!“Desondanks de zorgwekkende berichtgeving van afgelopen week, moeten onze inwoners zich geen zorgen maken. Het gemeentebestuur zal blijven investeren in een kwalitatieve, aantrekkelijke en eigentijdse bibliotheek waar iedereen fier op kan zijn. In het nieuwe gemeentehuis is hier alvast een centrale plaats voor voorzien waarbij, naast de functionele invulling, een maximale toegankelijkheid voorop staat. In de bib van Laakdal blijft iedereen welkom!”, besluit Gerda.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER