Direct naar artikelinhoud

Hoofdverdachte Dino S. en drie huurmoordenaars krijgen levenslang in hoger beroep liquidatieproces

Het gerechtshof heeft vandaag bijna alle verdachten straffen opgelegd in het liquidatieproces Passage, waaronder vier keer levenslang. Hoofdverdachte Dino S. kreeg levenslang voor zijn aandeel als opdrachtgever van twee moorden. Ook huurmoordenaars Jesse R., Mohamed 'Moppie' R. en Siegfried S. kregen levenslang opgelegd.

Rechters en advocaten kijken in Osdorp op de plek waar op 2 november 2005 drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman werd geliquideerd.Beeld ANP

Het hof acht bewezen dat Dino S. de moorden op vastgoedhandelaar Kees Houtman (2005) en caféhouder Thomas van der Bijl (2006) uitlokte. In eerste aanleg ging hij daarvoor nog vrijuit. Ook staat volgens het hof vast dat hij deelnam aan een criminele organisatie die als doel had om te moorden. S. zou de moord op Houtman samen met Willem Holleeder hebben beraamd. Holleeder staat apart terecht.

Voor het Openbaar Ministerie is de uitkomst een grote overwinning. Naast vier keer levenslang kregen ook vijf anderen (gevangenis)straffen opgelegd. Slechts een van de tien verdachten kreeg vrijspraak. Ook de inzet van de twee bekritiseerde kroongetuigen bleef overeind. 'Een enorme opsteker, ook voor toekomstige gevallen', aldus het OM in de zwaarbeveiligde rechtbank naast Schiphol. 

De rol van S. in de onderwereld noemt het hof even diffuus als helder: hij bewoog zich het liefst op de achtergrond, maar had 'in de justitiële schijnwerpers' zijn zaakjes altijd op orde. Het hof hechtte weinig waarde aan zijn warme woorden voor de nabestaanden van Houtman en Van der Bijl: 'Dat lijkt vooral op de behartiging van eigenbelang.'

S. hoorde zijn straf onbewogen aan. Bij het verlaten van de zaal balde hij zijn vuist en zwaaide hij naar de publieke tribune, waar gestampvoet klonk toen S. zijn straf kreeg opgelegd.

Dino S. werd in 2013 door de rechtbank nog vrijgesproken, terwijl het OM ook toen al levenslang had geëist. Maar mede op basis van verklaringen van kroongetuige Peter La S. en de pas in hoger beroep toegevoegde verklaringen van de tweede kroongetuige, Fred R., achtte het hof bewezen dat S. straf verdient. Kroongetuige Fred R. kreeg zelf een gevangenisstraf van veertien jaar opgelegd. Toch staat hij op vrije voeten, omdat hij tweederde van die straf al heeft uitgezeten.

Waarom is het liquidatieproces zo omstreden?

Over beide kroongetuigen was veel te doen in het monsterproces, dat jaren voortsleepte en honderden ordners aan verklaringen en ander materiaal voortbracht. R. en La. S maakten beiden deel uit van de onderwereld en stelden hoge eisen aan het Openbaar Ministerie in ruil voor hun bekentenissen. Ze kregen onder meer een forse financiële compensatie. Anders dan de verdediging van onder meer Dino S. vindt het hof niet dat de kroongetuigen aantoonbaar hebben gelogen. Hun verklaringen mochten dus gebruikt worden.

Het liquidatieproces draait om een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld tussen 1993 en 2006. De zaak is het meest omvangrijke moordproces uit de Nederlandse geschiedenis. Het proces telde 180 zittingsdagen in eerste aanleg en 150 dagen in hoger beroep. De veroordeelden hebben nog de mogelijkheid om het proces te verlengen door in cassatie te gaan; het is nog niet bekend of ze van die optie gebruik maken.

Lees meer over het Passageproces

De advocaten van Dino S. kijken terug op het omvangrijke moordproces. Hun oordeel: de politieke cultuur van koste wat het kost scoren is leidend geweest in deze zaak. 'Het stormde, hagelde en bliksemde in dit proces.' (+)

In april 2017 mochten alle verdachten hun zegje doen. De kroongetuigen liegen, stellen de meeste verdachten. 'Alles wat ik beweer, wordt leugenachtig genoemd', benadrukt zowel Mohamed R. als Dino S.

Het Passageproces is het langstlopende en meest omvangrijke moordproces in de Nederlandse geschiedenis. Wat maakt het Passageproces verder zo bijzonder? (+)http://www.volkskrant.nl/binnenland/vier-keer-levenslang-geeist-in-liquidatieproces-passage~a4419979/

Lees ook

Geselecteerd door de redactie