Leden politiebond schieten pensioenvoorstel massaal af, maar Jambon zet door

© BELGA

De leden van VSOA Politie - de grootste politiebond van het land - hebben het pensioenvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) massaal afgeschoten. Bij NSPV, de tweede grootste, stemde twee derde van de leden wel voor. Jambon geeft dan ook niet op.

gjs

Het Grondwettelijk Hof schrapte vorige zomer het pensioenregime voor een groot deel van de politie, waardoor sommige agenten plots verschillende jaren langer moesten werken. Jambon was bereid dat wat te temperen, maar de onderhandelingen met de politiebonden liepen allerminst van een leien dakje.

Vorige woensdag legde Jambon de politiebonden zijn ‘best and final offer’ voor. De kleinere socialistische en christelijke bonden wezen het voorstel meteen af, de grote bonden - VSOA en NSPV - beloofden het voor te leggen aan hun achterban. Jambon zei daarbij meteen dat voor hem vooral het draagvlak telt, niet het fiat van alle vakbonden afzonderlijk.

Duidelijk njet

Maar bij VSOA Politie - dat naar eigen zeggen 35 à 40 procent van het personeel vertegenwoordigt - kwam er vrijdag een duidelijk njet. Na een negatief advies van de VSOA-top stemde negentig procent tegen. De afwijzing blijkt volgens VSOA 'in alle provincies, bij zowel lokale als federale politie, bij zowel jonge als oudere collega’s'.

Bovendien, zo merkt voorzitter Vincent Gilles op, stemden ook een duizendtal agenten mee die geen lid zijn van het VSOA. 'Ook bij hen stemde 88 procent tegen, dus ook daar is er geen draagvlak', argumenteert Gilles. Hij onderstreept dat te weinig rekening is gehouden met de verworven rechten en de bewuste keuzes die destijds gemaakt zijn bij de politiehervorming.

‘Voorwaardelijk akkoord’

Bij de NSPV - die volgens topman Gert Cockx 25 à 30 procent van het personeel vertegenwoordigt - stemde twee derde van de leden vrijdagvoormiddag wel voor de regeling.

Al gaat het ook hier om een 'voorwaardelijk akkoord', aldus Cockx. NSPV wil meer garanties dat het tijdelijke systeem dat nu is uitgewerkt sowieso behouden blijft tot 2019, zelfs als de ruimere pensioenhervorming die in de plaats moet komen sneller opschiet. En na 2019 zou het systeem niet abrupt mogen stoppen, maar geleidelijk moeten uitdoven, vindt het NSPV nog.

Non-activiteit

Het ‘best and final offer’ van Jambon is een systeem van non-activiteit, dat enkel zou gelden voor de agenten die ook voor het arrest van het Grondwettelijk Hof al recht hadden op een preferentiële vervroegde pensioenleeftijd van 54, 56 of 58. Zij zouden vier jaar voor de normale leeftijd van vervroegd pensioen (nu nog 62, binnenkort 63 jaar) mogen stoppen met werken, weliswaar met enkel recht op degressief wachtgeld en zonder dat ze nog pensioenrechten zouden opbouwen.

Voor Jambon ging het hoe dan ook slechts om een tijdelijk regime. Het zou vervallen op het moment dat aan alle aangepaste pensioenregelingen bij de overheid een einde wordt gesteld. Volgende maand start het nieuwe Nationale Pensioencomité met de besprekingen daarover.

Toch tevreden

Minister Jambon toont zich niettemin tevreden, voornamelijk dankzij de positieve stemmen bij het NPSV. ‘Dat wijst toch op een groot draagvlak bij één van de twee grote vakbonden’, reageert Jambon bij monde van zijn woordvoerder. De minister bedankt het NSPV voor die steun.

Maar wat dan met de grootste vakbond, waar negentig procent tegen stemde? Volgens het kabinet-Jambon geeft dat een vertekend beeld, aangezien de VSOA-top bij de leden actief gepleit had voor een tegenstem. ‘Als twee derde van het NSPV voor is, dan klinkt dat voor ons zeer goed.’

Dat ook het NSPV nog enkele garanties vraagt, lijkt het kabinet-Jambon niet onoverkomelijk. Zo wil de vakbond dat het regime sowieso tot 2019 blijft gelden, zelfs al komt er intussen een grote algemene pensioenhervorming. En na 2019 mag het regime slechts geleidelijk uitdoven. ‘Overleg zal nog nodig zijn, maar we gaan ervan uit dat we hier wel uitkomen.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen