© BELGA

‘Woningprijs daalt met vijf procent’

“De woningprijzen in België zullen in 2015 met 5 procent dalen. De vermindering van de woonbonus is een van de belangrijkste factoren. Zo kunnen de vastgoedprijzen op een gezonde manier afkoelen.” Dat zei professor Stijn Van Nieuwerburgh van de befaamde Stern School of Business van New York tijdens de laatste ‘Limburg Lezingen’ van dit jaar in Hasselt.

Dominiek Claes

Stijn Van Nieuwerburgh (38) is niet de eerste de beste. Hij studeerde economie aan de UGent, doctoreerde in Stanford en is momenteel professor financiële economie aan de gerenommeerde Stern School of Business van New York University, waar hij ook directeur is van het onderzoekscentrum voor vastgoed. Hij is op dit gebied ook een van de adviseurs van de Nationale Bank. Afgelopen week was hij even in België. Limburg Lezingen, de samenwerking tussen de Limburgse gouverneur Herman Reynders (samen met de deputatie) en UHasselt, wist hem nog net te strikken.

Voor 2015 voorspelt hij een daling van de woningprijzen met 5 procent (nominaal). “En dat hoeft geen slecht nieuws te zijn. Het kan een afkoeling betekenen in een markt die dreigt overhit te geraken. Het is ook goed nieuws voor jonge gezinnen.”

De verwachte daling schrijft hij toe aan de fiscale schok die de verlaging van de woonbonus vanaf 2015 zal teweegbrengen, de strengere eisen die banken stellen om woningkredieten toe te kennen, en de lagere inkomensgroei.

De daling zal volgens Van Nieuwerburgh al bij al beperkt blijven, dankzij de lage kredietrente en het relatief hoge vermogen van de Belg die momenteel weinig andere beleggingsopties heeft. “Tenzij er een grote nieuwe schok komt die tot nieuwe werkloosheid leidt”, houdt hij een slag om de arm.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer