Online gokken met een valse naam fluitje van een cent

© IF

© Frank Boston

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Wie op de lijst staat van personen die worden uitgesloten tot kansspelen, kan toch zonder veel problemen online verder blijven gokken. In ons land spelen volgens de Kansspelcommissie ongeveer 100.000 mensen onder een valse naam op het internet. Ondertussen blijft het aantal online gokkers verontrustend snel stijgen.

Geert Neyt

Sinds 1 januari 2011 heeft België een nieuwe wet op de kansspelen. Door die wet kwamen ook de weddenschappen, de mediaspelen en het internetgokken onder de controle van de Kansspelcommissie.

Op dit moment schat de Kansspelcommissie het aantal onlinegokkers al op 800.000. Meer dan 1 op de 10 van hen doet dat onder een valse naam.

Van die 100.000 valsspelers staan er ongetwijfeld velen op de zwarte lijst, de EPIS-lijst, die is opgericht om te voorkomen dat ‘kwetsbare’ mensen toch worden blootgesteld aan kansspelen. Al wie in het systeem zit van collectieve schuldbemiddeling komt automatisch op de lijst, net zoals alle magistraten en politieagenten. 25.000 mensen die kampen met een verslaving, hebben zich er vrijwillig op gezet. Anderen komen er terecht op vraag van een derde, zoals een ouder. Ondertussen bevat die Epis-lijst 260.000 namen. ‘Waardoor ons land het best tegen gokken beschermde land is’, zegt Marc Callu van de Kansspelcommissie.

Lekke lijst

Alleen lijkt het een fluitje van een cent om die controle te omzeilen. Dat bewees laatstejaarsstudent journalistiek Tom Van Assche voor zijn eindwerk aan de Thomas More-hogeschool in Mechelen. ‘Ik probeerde me aan te melden op alle 41 legale goksites op naam van iemand die zeker op die zwarte lijst staat’, zegt de onderzoeker. ‘Er was er niet één waar dat niet lukte. Ook om een voetbalweddenschap te plaatsen met het spelletje Scooore van de Nationale Loterij lukte dat moeiteloos. Enkel in echte casino’s raakte ik met die naam niet binnen.’ ‘Het probleem is dat wij die valse accounts niet kunnen herkennen’, zegt Peter Naessens van de Kansspelcommissie. De reden daarvoor is dat de overheid ons nog altijd geen toelating geeft tot het rijksregister. Het Koninklijke Besluit daartoe ligt al een jaar klaar, maar de overheid laat het liggen.’

Ondertussen blijft het aantal online gokkers toenemen. Vorig jaar waren er 600.000, dit jaar al 800.000, schat Naessens. Volgens hulpverleners kampt 14 procent van de spelers met een verslavingsprobleem en loopt 42 procent een risico om verslaafd te raken.

Gevaar voor de toekomst

‘Nu er ook op de tablet en de mobiele telefoon gegokt kan worden, breng je toekomstige generaties in gevaar’, aldus Naessens. ‘Zelfs al is het gokken legaal geregeld en wordt het gecontroleerd door de overheid, dan nog moet er iets gebeuren. Het kan immers niet dat gokken de belangrijkste economische activiteit van een land wordt.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen