Misschien staan er wel enkele geheime afbeeldingen op je smartphone, waarvan je niet wil dat ze in verkeerde handen vallen. Er bestaan heel wat apps die foto’s in een soort kluis steken, maar geen is zo veilig als Cloaks. Deze nieuwe applicatie schudt de foto’s in kwestie helemaal door elkaar, zodat niemand kan zien wat er op staat zelfs wanneer ze per ongeluk toch naar de buitenwereld ontsnappen.

Cloaks is gratis beschikbaar in de app store voor iPhones maar werkt ook op iPad en iPod toch. De applicatie is erg eenvoudig in gebruik. Na de installatie kies je een vijfcijferige pincode, waarna je kan beginnen cloaken. Je kan bestaande foto’s verbergen, of nieuwe foto’s maken en meteen beveiligen. Vervolgens kies je in welke mate de app je beeld moet vervormen. Je hebt de keuze tussen een beperkte mozaïek die eigenlijk vooral esthetisch interessant is, maar weinig verandert, of een complete versnippering van je beeld.

De foto’s blijven in Cloaks beschikbaar waar je met een druk op de knop naar de echte versie kan kijken. Verder kan je Cloacks in albums sorteren, en mozaïekjes naar je telefoon exporteren. Cloaks zelf houdt de originele foto niet bij: enkel de versnipperde exemplaren worden opgeslagen. “de inhoud van de foto wordt uitsluitend tijdelijk “gerenderd” op het scherm van de gebruiker door middel van beveiligde coördinaten die de foto weer reshufflen naar de originele staat”, klinkt het. De aanpak maakt van de app op het eerste zicht één van de veiligste oplossingen om beelden van ongewenste blikken te beschermen. Dat de gemaakte mozaïeken bovendien erg esthetisch kunnen ogen, is dan weer mooi meegenomen. Meer voorbeelden vind je hier. Aangezien de app gratis en bovendien eenvoudig is, raden we je zeker een testritje aan.

?Cloak mozaiek 2

Voorlopig is Cloak nog niet beschikbaar voor Android. Volgens de makers mogen de gebruikers van Google-telefoons nog voor het einde van de zomer een versie verwachten. De komende maanden moet er eveneens een functie verschijnen waarmee het mogelijk wordt om versleutelde afbeeldingen te delen maar ook te decoderen tussen verschillende gebruikers, en langs de esthetische kant komen er meer opties voor artistiek verantwoorde mozaïeken.