Jongen met Down na 5 jaar niet meer welkom op school

Maxim De Mondt is een 8-jarige jongen met het syndroom van Down. Hij volgt al vijf jaar lessen in de Sint-Lutgardis Openluchtschool in Schoten. Maar vanaf volgend jaar is er geen plaats meer op de school voor de jongen. De school heeft geen middelen meer om de jongen te begeleiden, klinkt het.

De leerkrachten van de Sint-Lutgardisschool hebben aangegeven niet meer in te willen staan voor de begeleiding van Maxim. De ouders hebben op Facebook met een open brief aan de leerkrachten hun teleurstelling geuit.

Sociaal contact

De ouders kozen vijf jaar geleden bewust voor inclusief onderwijs voor Maxim. "We vinden het erg belangrijk voor zijn sociaal contact", vertelt zijn vader. "Maxim leert heel veel door andere mensen te imiteren."

Zo volgde Maxim vijf jaar lang les in een gewone school en kreeg hij daar een speciale begeleiding bij. Toen de ouders via een bevraging van de leerkrachten wilden bekijken in welke klas hun zoon het best kan opgevangen worden, kregen ze een koude douche.

"We kregen bijna allemaal negatieve antwoorden van de leerkrachten. Het is vreemd: de school staat wel open voor inclusief onderwijs, maar persoonlijk zien de leerkrachten het niet zitten."

Geen middelen

Volgens het bestuur werd de beslissing genomen in het belang van Maxim omdat de jongen continu begeleiding nodig heeft en daar in de school geen middelen meer voor zijn. “We hebben meer mensen nodig en ook leerkrachten met de juiste opleiding om Maxim te begeleiden", klinkt het.

De ouders gaan nu op zoek naar een andere school met inclusief onderwijs, maar hebben ook hun grote teleurstelling geuit met een open brief aan de leerkrachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen