Henry Kramer werkt zich in het zweet tijdens Prokofjev

De Amerikaanse pianist Henry Kramer heeft zich danig in het zweet gewerkt als laatste finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Zijn Japanse collega Kana Okada maakte eerder op de avond een goede beurt met haar uitvoering van het tweede concerto van Sergej Rachmaninov."Ik heb genoten van haar optreden. Het was heel mooi om te zien hoe goed ze samenspeelde met het orkest", analyseert de Nederlandse pianist Wibi Soerjadi het optreden. Vannacht wordt de winnaar bekendgemaakt.

De Japanse pianiste Kana Okada heeft de zesde en laatste finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016 geopend met het verplichte werk "A butterfly's dream" van Claude Ledoux en het tweede concerto van Sergej Rachmaninov.

Okada maakte indruk met haar samenspel met het orkest onder leiding van de Amerikaanse dirigente Marin Elsop. "Ik heb me geamuseerd op het podium. Ik stond voor het eerst in de finale na mijn eerste deelname in 2013. Ik heb nu veel meer ervaring in het leven en in de muziek. Dat heeft me beïnvloed vanavond", reageerde Kana Okada meteen na haar optreden.

Het Canvaspanel met de pianisten Wibi Soerjadi en Steven Vanhauwaert heeft genoten van het optreden van Okada. "De uitvoering van het verplichte werk was heel mooi. Okada verdwijnt in de vliegel", aldus de Nederlandse pianist Soerjadi.

"Bekend werk interessant gemaakt"

Ook de uitvoering van concerto n.2 van Sergej Rachmaninov werd positief onthaald. "Okada heeft een hele mooie opbouw van het concerto gekozen. Dat deed ze heel goed. het is opmerkelijk hoe ze een heel bekend werk interessant heeft gemaakt", aldus Soerjadi.

De Belgische pianist Steven Vanhauwaert trad Soerjadi bij. "Bij Okada zag je een heel goede samenwerking tussen het orkest en de pianiste."

De Amerikaanse pianist Henry Kramer komt als twaalfde en laatste finalist aan de beurt in de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij sluit deze editie af met het verplichte werk en concerto n.2 van Sergej Prokofjev. Vannacht maakt juryvoorzitter Arie van Lysebeth de winnaar van de wedstrijd bekend.

"Meer transpiratie dan inspiratie?"

De Amerikaanse pianist Henry Kramer sloot na Okada de finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd af met de uitvoering van het opgelegde werk en het concerto n.2 van Sergej Prokofjev. Het concerto werd in het verleden dikwijls gespeeld door de latere winnaar van de wedstrijd.

"Het was een moeilijke overgang van het opgelegde werk naar het concerto. Dat ben ik niet gewoon, maar mijn focus was goed. Ik denk dat ik een mooie eerste beweging in mijn Prokofjev heb kunnen leggen. Ik ben heel blij met mijn prestatie en ook blij dat deze intense maand voorbij is. Het is een ontlading", zei Kramer na afloop.

Het Canvaspanel was iets minder enthousiast over het optreden van de Amerikaan. "Het was een echte uitputtingsslag voor Kramer. Hij is een heel goede pianist, die op een intelligente manier met de piano en de klank omgaat", aldus Steven Vanhauwaert.

Wibi Soerjadi treedt Vanhauwaert bij, maar wijst er op dat dit een wedstrijd is en dat je pianisten kan vergelijken. "Ik vond de uitvoering van hetzelfde stuk door de Koreaan Hans H. Suh donkerder en dat vraagt dit stuk. Kramer focuste eerder op de structuur en de opbouw, terwijl Suh meer gevoel in de uitvoering legde", besluit Soerjadi.

Omstreeks middernacht maakt juryvoorzitter Arie van Lysebeth het palmares van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano bekend.

Meest gelezen