"Vluchtelingen vinden dat ze hier als mensen worden behandeld"

De vluchtelingen die opgevangen worden in Duitsland zijn veel rustiger en vinden dat ze op een betere manier worden behandeld dan in andere landen. Dat zegt VRT-journalist Steven Decraene die momenteel in Passau is, een Duits stadje aan de grens met Oostenrijk.
Een gezin steekt de Oostenrijks-Duitse grens over in Passau

"Passau wordt wel eens het Duitse Lampedusa genoemd", zegt Decraene. "Elke dag komen langs hier zo'n honderd vluchtelingen op illegale wijze Duitsland binnen. Mensensmokkelaars zetten de vluchtelingen af op de snelweg, net voor Duitsland. Dit is de plaats waar de meeste vluchtelingen voor het eerst Duitsland zien."

Zo ging het er alleszins de afgelopen weken aan toe.Ā Volgens Decraene kan de situatie wel wat veranderen, nu Hongarije de vluchtelingen met bussen tot in Oostenrijk brengt en de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann gezegd heeft om de mensen vrij te laten reizen door het land. "De vluchtelingen zullen wellicht naar MĆ¼nchen of Berlijn gaan. Passau zal nog heel wat vluchtelingen zien, maar die mensen zullen misschien niet meer op illegale wijze gedropt moeten worden."

De VRT-journalist ging alvast even langs in een Duits opvangcentrum met zo'n honderd vluchtelingen. "De mensen zijn hier veel rustiger. Ze vinden dat ze hier als echte mensen worden behandeld en dat ze antwoorden krijgen op hun vragen. De mensen zeggen ons dat Hongarije voor hen een slecht verhaal was. Dit is het echte Europa, vinden ze. Het systeem is ook veel efficiƫnter georganiseerd dan wat we in Serviƫ, Macedoniƫ, Griekenland en zeker Hongarije hebben gezien."

"Het is afwachten hoe het verder verloopt", besluit hij. "Ook in Duitsland zijn er mensen die asielzoekers liever niet zien komen. Bovendien is het ook een uitdaging voor het Duitse systeem. Er zal wellicht 1,8 tot 3,3 miljard euro extra nodig zijn om alle mensen op te vangen."

Meest gelezen