Direct naar artikelinhoud
Fifa-voorzitter

"Als Blatter komt opdagen op verkiezingscongres, gooien we hem eruit met security"

"Als Blatter komt opdagen op verkiezingscongres, gooien we hem eruit met security"

Sepp Blatter moet er niet op rekenen dat hij zijn opvolger als FIFA-voorzitter in de armen kan sluiten. De Wereldvoetbalbond kiest op 26 februari op een buitengewoon congres een nieuwe voorzitter. De vrees bestaat dat Blatter daar zal opdagen om een laatste keer de show te stelen. "Als Blatter op het congres toekomt zonder accreditatie, mag hij niet binnen", zegt een bron dicht bij de FIFA. "Dan gooien we hem eruit met de security."

Sepp Blatter werd eind 2015 voor acht jaar geschorst door de Ethische Commissie van de FIFA wegens een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro aan UEFA-voorzitter Michel Platini, intussen eveneens voor acht jaar geschorst. De Zwitser ging tegen zijn straf in beroep, een zaak die voorkomt op 16 februari. Tien dagen later kiest de FIFA tijdens een buitengewoon congres een opvolger voor Blatter.

Security
Of de aftredende FIFA-voorzitter in Zürich zal opdagen, is niet geweten. Wat wel zeker is, is dat Blatter de toegang zal geweigerd worden tot de congreszaal. De FIFA kent zijn pappenheimers en is er als de dood voor dat Blatter straks opdaagt om de verkiezingsprocedure in het honderd te sturen met een laatste showoptreden. "Als Blatter op 26 februari nog altijd geschorst is en hij komt in Zürich opdagen zonder accreditatie, dan is het simpel", zegt een bron dicht bij het verkiezingscongres. "In geen geval mag hij de zaal binnen. Probeert hij toch binnen te geraken, voeren we hem af met de security. Zou hij het risico willen lopen op zulke vernedering?"

Brief
Een woordvoerder van de aftredende FIFA-voorzitter liet onlangs weten dat enkel het congres Blatter uit zijn ambt kan ontzetten. Alleen staat dàt punt - een formele ontzetting van Blatter uit zijn functie - op 26 februari niet eens op de agenda. Advocaten van de FIFA beweren dat de brief die Blatter op 5 juni van vorig jaar naar de 209 lidstaten stuurde inzake zijn aftreden, volstaat als bewijs dat de Zwitser zijn functie als FIFA-voorzitter opgeeft. "Een vergissing", zegt de Duitse advocate Sylvia Schenk, gespecialiseerd in sportrecht. "Blatter heeft in juni enkel aangekondigd dat hij op een buitengewoon congres zal terugtreden, zonder een concrete datum te noemen. Dat is te vaag om van een ontslag te spreken."

TAS
Bovendien kan Blatter bij een njet in beroep zich daarna nog altijd tot het Internationaal Sporttribunaal (TAS) wenden om zijn schorsing aan te vechten. Volgens Schenk blijft Blatter dan in functie tot het TAS de zaak heeft afgesloten, een gegeven waar de juriste de FIFA al voor waarschuwde. Mogelijk wordt er dan op 26 februari voor niks een nieuwe FIFA-voorzitter gekozen aangezien de vorige, Sepp Blatter dus, niet officieel is opgestapt/weggestemd. Bij de Wereldvoetbalbond zijn ze er duidelijk niet gerust op en vrezen ze een laatste 'kunstje' van hun voormalige opperhoofd. Vrijdag 26 februari wordt in elk geval een dag om naar uit te kijken.