"Vernietigen van Puerto-bloedzakjes zou zware klap zijn"

© rr

Volgens het hoofd van het Spaanse anti-dopingagentschap, Enrique Gómez Bastida, zou de mogelijke vernietiging van bloedzakjes die ontdekt werden in het kader van Operación Puerto "een zware klap zijn voor ons gevecht tegen doping." De uitspraak in hoger beroep over de meer dan 200 bloedzakjes die in beslag werden genomen tijdens dat anti-dopingonderzoek wordt binnenkort verwacht, en zou kunnen leiden tot de vernietiging van dat bewijsmateriaal.

Jef Van Hoofstat

Wielrennen op Sportwereld.be

Gómez Bastida was de drijvende kracht achter Operación Puerto toen hij in 2006 werkte bij de Guardia Civil, en werd twee jaar geleden het hoofd van het Spaanse anti-dopingagentschap AEPSAD.

In een interview met de Spaanse krant El Mundo laat Gómez Bastida noteren: "Als ik niet voor dit agentschap zou werken, zou ik tevreden zijn. Ten tijde van het strafrechterlijke onderzoek was het sportieve aspect immers niet onze belangrijkste bezorgheid." (Wie al aangeklaagd werd in 2006 werd beschuldigd van overtredingen tegen de volksgezondheid, aangezien Spanje pas een toepasbare anti-dopingwetgeving invoerde in 2013.)

"Maar nu ik niet langer een politieagent ben, heb ik een ander perspectief. Als de rechtbank ons verplicht de bloedzakjes te vernietigen, zou dat een zware klap zijn. Het is immers belangrijk een duidelijke boodschap te sturen in de strijd tegen doping. Het is belangrijk dat wie betrokken is de feiten ook erkent."

Als de bloedzakjes - vermoedelijk ongeveer 220, momenteel in bewaring bij het anti-dopinglab van Barcelona - toch vrijgegeven worden, zou AEPSAD volgens Gómez Bastida daarna toezicht houden op de identificatie van de eigenaars.

Er zouden ongeveer 100 cliënten van de dokters Eufemiano Fuentes en Merino Batres betrokken zijn. Een veel hoger aantal dan de 35 waarvan in het verleden werd uitgegaan. Volgens Gomez Bastida "zouden sommigen onder hen zelfs eens niet kunnen weten dat Fuentes hun dokter was, omdat hun ploegleiders de procedure afhandelden." Maar Gomez Bastida gaf ook toe dat het vervolgen van mensen moeilijk zou worden, omdat daarvoor DNA-stalen nodig zouden zijn, en dat zou "moeilijk" zijn.

In tegenstelling tot wat eerder werd bericht in de media, is er nog geen specifieke datum bekend waarop het verdict valt in het beroep van Puerto. Er is bovendien speculatie dat de zaak uitgesteld is omdat de bevoegde rechters het niet eens zouden kunnen worden over een vonnis.

Gómez Bastida zei onlangs tegen de Noorse TV-zender TV2 dat dergelijke speculatie niet bevestigd werd door de gerechtelijke autoriteiten, en dat een vonnis verwacht kon worden in februari of maart. Maar de tiende verjaardag van de zaak en daarmee de verjaringstermijn uit de herziene WADA-code nadert snel. Lichtpuntje: het is niet duidelijk of die ook geldt in dit geval.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen