© Photo News

© photo news

© JVDP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Wever weerlegt kritiek op “agressieve” politie

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat maandag via zijn woordvoerder weten dat hij het betreurt dat “de oppositie elke nuance overboord gooit om onze politiediensten systematisch in diskrediet te brengen”, in een reactie op de kritiek die Groen en sp.a eerder op de dag uitten op enkele incidenten waarbij de Antwerpse lokale politie volgens betrokkenen veel te hardhandig zou hebben opgetreden. Groen vroeg nultolerantie voor elk geval van onnodige agressie en van racisme bij de Antwerpse politie.

joro

In café Kiebooms zijn ze nog steeds aan het bekomen van de feiten die zich vrijdagavond afspeelden . Daar vielen rond 23 uur acht agenten binnen tijdens een live-concert. De instrumenten van de muzikanten werden bruusk in beslag genomen en een van de artiesten werd de zaak uit gesleurd en buiten hardhandig aangepakt. Zo luidt althans de versie van de betrokkenen. De politie zelf houdt zich voorlopig op de vlakte over wat er zich afspeelde.

Op de sociale media wordt intussen moord en brand geschreeuwd over “het zoveelste geval van hardhandig politieoptreden onder het beleid van Bart De Wever”. Groen is nu de eerste partij die ook klaagt over “onnodige agressie” bij de Antwerpse politie.

“De voorbije week kwamen er verschillende meldingen binnen van onnodige agressie bij de politie”, zegt Groen-fractieleider Wouter Van Besien. Hij wijst op de agressieve huiszoeking bij een familie in de Seefhoek, de aanhouding van de Studio Brussel-DJ Faisal Chatar in het Sportpaleis en ten slotte de inbeslagname van instrumenten in Café Kiebooms.

Groen wil over de zaken zelf geen inhoudelijke uitspraken doen. “Deze zaken moeten één voor één onderzocht worden en de juiste conclusies krijgen”, zegt Van Besien. “Maar meer algemeen is het duidelijk dat er in het Antwerpse korps veel te veel tolerantie heerst voor geweld, brutaliteit en trouwens ook (dat is al lang geweten) voor racisme door politiemensen. En dat is onaanvaardbaar.”

Tuchtstraffen

“Het is aan de burgemeester en de korpsleiding om duidelijk paal en perk te stellen aan de cultuur van agressie”, stelt Van Besien. “Er moet nultolerantie komen voor elk geval van onnodige agressie en van racisme van de Antwerpse politie. Politiemensen moeten weten dat er sowieso tuchtstraffen op volgen. En klokkenluiders binnen het korps moeten anonimiteit gegarandeerd krijgen.”

De partij wil duidelijk stellen dat het gelooft in de lokale politie “90% van de Antwerpse politiemensen zijn op een schitterende wijze bezig maar de 10% andere zorgen ervoor dat ons politiekorps in een slecht daglicht komt te staan en dat het vertrouwen in de politie wegebt. Dat mogen we niet laten gebeuren”, besluit Van Besien.

Woordvoerder De Wever: “Enorme stappen gezet”

“De Antwerpse politie is voortrekker in Vlaanderen als het gaat over diversiteit. De korpsleiding hanteert ook een absolute nultolerantie tegenover racisme. Klachten worden met strikte objectiviteit behandeld. De laatste jaren zijn op die vlakken enorme stappen vooruit gezet”, verklaart de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een reactie aan De Standaard.

“Zeker in stressvolle tijden, zoals de afgelopen maanden met de terreurdreiging, verwachten wij van politiemensen dat ze altijd beleefd en respectvol zijn. De korpschef heeft daar trouwens recent nog een interne richtlijn voor gepubliceerd, mee op vraag van de burgemeester. Het is jammer dat de oppositie elke nuance overboord gooit om onze politiediensten systematisch in diskrediet te brengen. Zij werken er namelijk hard aan om Antwerpen structureel veiliger te maken”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER