Troost in de herfst: zo zet je het perfecte kopje thee

© *

Vraagt de zomer om een fles gekoelde rosé, dan is de herfst het moment om theepot en kopjes opnieuw boven te halen. Hoe je het perfecte kopje thee zet dat niet bitter wordt? Daarvoor gingen we op workshop bij Ken Calander, theesommelier bij Café Couture.

tib

“Thee is een moment van rust”, weet Ken, die in zijn workshops het belang van de juiste manier van thee zetten benadrukt. Hij wil van thee een ervaring maken, waarbij de drank gedegusteerd wordt terwijl hij het proces achter de verschillende soorten thee uitlegt. “We willen aantonen dat thee veel meer is dan een builtje in kokend water. Wist je trouwens dat er in zo'n builtje tot zestien pesticiden kunnen zitten?” Maar een theesnob is hij niet: “Als iemand tot rust komt en gelukkig wordt van een kop heet water met een builtje, dan is dat een goed theemoment geweest”.

Een perfect kopje, dat begint volgens Ken bij het water. Geen kraantjeswater, want daarin zitten te veel mineralen. “Thee heeft mineraalarm water nodig, dus ben je beter met flessenwater”, zegt hij. “Kijk op het etiket naar de droogrest: als die lager is dan vijftig, zit je goed”. Als een kopje thee een te donkere kleur heeft en bruine randjes achterlaat in de kop, is het water vaak één van de oorzaken. Heb je geen fleswater in huis, kan je water koken en laten afkoelen. Schep daarna het bovenste water uit de pot: mineralen zijn zwaarder dan water, dus die zijn naar de bodem gezakt.

Ken Calander van Café Couture

Nooit in de microgolf

Het koken, dan. “Als je water te lang laat doorkoken, haal je alle zuurstof eruit. Gebruik daarom een waterkoker waarop je graden kan instellen of zet het water af als het net begint te borrelen”. De ideale theetemperatuur ligt onder de 95 graden. “Wat je ook nooit mag doen, is water opwarmen in de microgolfoven, want dan maak je echt alle energiewaarden kapot”.

De thee zelf zet je beter niet in builtjes, maar ook een ei of een knijpfilter zijn niet ideaal. “De blaadjes zitten dan opgesloten. Ze zwellen, maar ze kunnen hun smaak niet afgeven. Theeblaadjes hebben plaats nodig. Ik doe ze meestal gewoon los in de pot en ik giet de thee erna door een zeef. Als je een theepot hebt met een filter in, doe de theebladeren dan niet in de filter, maar gebruik de filter om de thee door te gieten als hij getrokken is”.

Slurpen, niet drinken

Je kan thee per kop zetten, maar Ken prefereert een hele pot tegelijk. “Je hebt evenveel theeblaadjes nodig: twee gram, een koffielepel, als je een blend gebruikt, maar je hebt wel meer thee. Als je fleswater gebruikt, laag doseert en je thee heeft plaats om zijn smaak af te geven, zal hij ook niet bitter worden als je hem een paar uur laat staan”. Welke pot je gebruikt, dat heeft geen invloed op de smaak. Maar toch heeft Ken een voorkeur: “In een glazen pot kan je de blaadjes mooi zien openkomen. Als ze gezakt zijn, weet je dat je thee klaar is. Proeven doe je best uit een porseleinen tas, daarin komt de kleur mooi tot zijn recht. En vergeet niet: thee moet je slurpen. Zo voeg je zuurstof toe en proef je de smaak het best”.

Wil je zelf graag een workshop volgen om alle soorten thee te leren zetten en degusteren? Dat kan in de theeworkshops van Café Couture. Meer info op de Facebookpagina, Instagram, www.cafecouture.be,teaworkshop@cafecouture.be of 03/336 46 47.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer