Uplace betaalt De Lijn vier jaar lang half miljoen euro

Uplace, het grote winkelcomplex dat ontwikkelaars in Machelen willen bouwen, zal vervoersmaatschappij De Lijn vier jaar lang een half miljoen euro betalen om via het openbaar vervoer bediend te worden. Dat liet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten in een antwoord op een schriftelijke vraag van Marino Keulen (Open VLD).

Uplace zou eerst bereikbaar zijn via bussen, met name via een hoogfrequente pendelbusverbinding tussen het station van Vilvoorde en de luchthaven van Zaventem. Later komt er een tramverbinding. Uplace ligt namelijk aan Ć©Ć©n van de drie nieuwe tramverbindingen uit het Brabantnet die er in 2020 zouden moeten liggen.

Volgens minister Weyts sloten De Lijn en Uplace een overeenkomst waarin Uplace als derdebetaler het geregeld openbaar vervoer zal ondersteunen met een jaarlijks bedrag van 500.000 euro voor een periode van 4 jaar.

Garanties rond mobiliteit

De ontsluiting op het vlak van mobiliteit is belangrijk in het Uplace-dossier. De Raad van State vernietigde het oorspronkelijke Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) vanwege een reeks bezwaren op mobiliteitsvlak. Het nieuwe GRUP dat de Vlaamse regering vlak voor de krokusvakantie goedkeurde, vraagt een aantal garanties rond mobiliteit, onder meer over de realisatie van de busverbinding tussen Vilvoorde en Zaventem.

Het project-milieueffectenrapport bij het Uplace-project verwacht dat een kwart van de op jaarbasis verwachte acht miljoen bezoekers met het openbaar vervoer, te voet of per fiets komt.

Het Brabantnet omvat drie nieuwe tramlijnen (Willebroek-Brussel, Brussel-Zaventem en Zaventem-Jette), goed voor een investering van bijna 500 miljoen euro. De Lijn mikt daarvoor op publiek-private samenwerking. De nieuwe lijnen moeten per werkdag 20.000 wagens van de weg halen en zorgen voor 30.000 nieuwe openbaar vervoersgebruikers.

Meest gelezen