© BELGA

Inspectie van Financiën sabelt lager schenkingstarief neer

De Vlaamse regering heeft net voor de paasvakantie beslist de tarieven voor een schenking van onroerend goed fors te verlagen. Het voorstel van Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) botste nochtans op een negatief advies van de Inspectie van Financiën, zo meldt De Tijd dinsdag.

gjs, jvt

De lagere schenkingsrechten zijn slecht nieuws voor de Vlaamse begroting, waarschuwt de financiële waakhond. Dat staat haaks op het uitgangspunt van de Vlaamse regering, die hoopt op extra geld in het laatje.

De Inspectie van Financiën wijst er ook op dat de budgettaire effecten waar Turtelboom van uitgaat ‘louter gissingen zijn die op generlei wijzen worden onderbouwd’. De waakhond stelt voorts dat in een moeilijke budgettaire context een voorzichtig fiscaal beleid nodig is, terwijl het voorstel ‘ontegensprekelijk een verhoogd risico qua fiscale ontvangsten op korte en middellange termijn in zich draagt’.

Na het advies heeft de Vlaamse regering haar beslissing aangepast voor de hoogste schijf in niet-rechte lijn, maar aan de andere tarieven werd niets veranderd.

Vlaams minister Annemie Turtelboom benadrukt in het Radio 1-programma De Ochtend dat de maatregel, die volgens haar meer dan 50 miljoen euro moet opbrengen, besproken is met ‘mensen op het terrein’, zoals notarissen. ‘Ik begrijp dat de Inspectie van Financiën moeilijk een schatting kan maken. We hebben heel veel contacten gehad met mensen op terrein. De Inspectie heeft daar geen tijd voor.’

Groen-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Björn Rzoska, die de kat de bel aanbond, hoort ‘veel nattevingerwerk’ in het antwoord van de minister. ‘De Inspectie houdt wel degelijk rekening met een aantal parameters. Die mensen kennen het terrein. De 56 miljoen euro die de verlaging moet opbrengen is helemaal niet zeker.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer