© EPA, Twitter

Koppel dat na 75 jaar werd teruggevonden, wordt begraven in kerk waar ze laatste mis zongen

Marcelin en Francine Dumoulin, het Zwitserse echtpaar van wie de gemummificeerde lichamen vorige week werden prijsgegeven door een gletsjer, zullen zaterdag begraven worden in het kerkje waar ze samen hun laatste mis hadden gezongen.

gn

DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de twee lichamen die donderdag door de Zwitserse Tsanfleurongletsjer naar boven werden geduwd, wel degelijk toebehoren aan het koppel dat 75 jaar geleden verdween toen ze de bergen waren ingetrokken om hun vee te voeden.

Marcelin was schoenmaker en zijn vrouw Francine onderwijzeres. Hij was 40 jaar, zij 37. De dag dat ze verdwenen - 15 augustus 1942 - was de eerste keer dat Francine haar man vergezelde naar de alpenweide in de Zwitserse regio Wallis/Valais. De keren daarvoor was ze altijd zwanger geweest van een van haar zeven kinderen. “Nu kunnen we mama en papa eindelijk begraven”, zegt hun jongste kind Marceline, die amper vier was toen haar ouders verdwenen en moest wachten tot haar 79ste levensjaar om hen eindelijk terug te vinden.

Nadat haar ouders niet meer terugkeerden van de hoger gelegen alpenweiden, werd maandenlang naar hen gezocht. “Uiteindelijk moest iedereen toegeven dat ze nooit meer zouden terugkeren”, zegt Marceline. Het was 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog.

Dat de lichamen, al die jaren nadat ze in een gletsjerspleet verdwenen nu werden teruggegeven door de gletsjer, is perfect verklaarbaar: ““De gletsjer kan in de zomer een meter tot anderhalve meter smelten”, zegt Bernard Tschannen, de directeur van het skiresort waar de lichamen door een van zijn werknemers werden gevonden. “In de winter valt er dan tot vijf meter nieuwe sneeuw op. Daardoor konden ze zo lang verborgen blijven.”

Vorig jaar werden in Tibet ook de resten gevonden van een bergbeklimmer die zestien jaar onder de sneeuw en het ijs had gelegen na een dodelijke lawine.

Zaterdag wordt het echtpaar samen begraven in het kerkje van Savièse, waar zij op de dag van hun verdwijning nog samen een laatste keer in de mis hadden gezongen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer