© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 11
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Tentoonstelling Natuurgebonden in cultuurhuis De Bijl

Griet Van Steen uit Pulderbos en Franky Michielsen uit Zoersel exposeren nog tot en met 21 juni in cultuurhuis De Bijl in Zoersel. Hun tentoonstelling Natuurgebonden opende vrijdag met een drukbijgewoonde vernissage. Beide kunstenaars oogstten veel lof.

kmatthyssen

Van Steen en Michielsen vertrekken meestal vanuit een realistisch gegeven, vaak een foto of bestaande beelden, voor hun schilderwerk. Door manipulatie, het ingehouden kleurgebruik of het toevoegen van elementen maakt de originele herkenbaarheid plaats voor innerlijke visie op de realiteit.

Griet Van Steen toont een reeks aangereden of op natuurlijke wijze gestorven dieren. Een bijna dagelijks beeld waaraan veel mensen voorbij gaan en waarop ze met haar schilderijen de aandacht wil vestigen. Enerzijds om de toeschouwer te confronteren met deze beelden in de hoop respect af te dwingen voor een dierenleven, anderzijds om mensen de ogen te openen voor de schoonheid van fauna en flora. In de confrontatie met de dood wil ze vooral de rust die ervan uitgaat en de volledige overgave aan de dood weergeven. Naast de reeks dierenportretten toont Van Steen ook recenter werk waarin ze door middel van vrije associatie haar beelden samenstelt, steeds vertrekkend vanuit eigen fotomateriaal.

Franky Michielsen ontmantelde een biologische encyclopedie uit de jaren zestig en verwerkte deze tot een reeks nieuw werken die een sterke band hebben met de oorspronkelijke reeks boeken. Sporen van legendeaanduidingen, pedagogische onderschriften, cijfers en grafieken gaan in dialoog met interpretaties van illustraties uit de encyclopedie. Dit resulteert in een reeks schilderijen met als centraal thema 'fauna en flora' waarin aanduidingen allerhande de betekenis onderuit halen, becommentariëren of juist versterken. Zo wordt een nieuwe werkelijkheid zichtbaar, ontstaan er nieuwe betekenisverbanden en mysterieuze composities.

Natuurgebonden is een ode aan de natuur waarin de kunstenaars de toeschouwer sensibiliseren voor de schoonheid, kwetsbaarheid en kostbaarheid van de natuur.

Cultuurhuis De Bijl, Dorp 1, Zoersel, 30 mei- tem 21 juni, za 13.13u-18u en zo van 11 tot 18u, toegang gratis.

www.zoersel.be

www.grietvansteen.be

www.frankymichielsen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER