25 euro voor .vlaanderen, .gent en .brussels

© Shutterstock

DNS Belgium, de beheerder van de domeinnamen .be, .brussels en .vlaanderen, gaat 20 euro vragen aan zijn agenten voor een domeinnaam eindigend op .vlaanderen of .brussels. Die agenten verkopen de domeinnamen door en de consument kan wellicht voor een basisprijs van ongeveer 25 euro een exemplaar op de kop tikken. Dat meldt Data News.

rdc

De groothandelsprijs voor een jaarregistratie van een domeinnaam bedraagt 20 euro. Dat is volgens Data News dezelfde prijscategorie als andere, reeds gelanceerde geografische extensies zoals .berlijn.

Het is niet DNS Belgium dat de domeinnamen verkoopt aan eindgebruikers, maar wel agenten. Die zullen allicht niet te veel toevoegen aan de prijs van DNS Belgium, waardoor de consument wellicht vanaf 25 euro een exemplaar kan kopen.

Opvallend prijsverschil

Volgens Data News is er wel een opvallend prijsverschil tussen een domeinnaam .be, waarvoor DNS Belgium 3 euro vraagt, en .vlaanderen- of een .brussels-equivalent, waarvoor er dus 20 euro moet worden opgehoest door de agenten. Volgens Philip Du Bois, algemeen directeur van DNS Belgium, heeft dat te maken met het volumeperspectief. ‘Voor stadsextentie, zoals .brussels, gaan we er van uit dat er in het begin geen grote volumes verhandeld worden. Maar onze kosten in infrastructuur moeten wel gedekt worden: we moeten flink investeren voor die nieuwe extensies. Vandaar dus het prijsverschil.’

‘Wel is de afspraak met het Brussels Gewest en met de Vlaamse overheid dat de prijzen dalen eens de volumes een aanvaardbaar peil bereiken’, klinkt het nog. ‘De domeinnamen .be waren aanvankelijk ook duurder dan vandaag.’

25 agenten

Momenteel zijn er een 25-tal agenten die al aangegeven hebben dat ze domeinnamen eindigend op .vlaanderen en .brussels willen verkopen.

Overigens zal voor .gent een gelijkaardige prijs worden gevraagd. Combell, het bedrijf dat de aanvraag gedaan heeft voor de extentie, praat over een groothandelsprijs van 15 tot 20 euro.