Direct naar artikelinhoud
Weblog

'Betaal niet dubbel belasting voor uw pensioen'

Veel mensen storten geld in een pensioenpolis zonder te weten hoe het met de belastingen zit. Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, legt uit wat de valkuilen zijn. En wat u kunt doen om uw fouten goed te maken.

De pas gepensioneerde Jac eet een visje met zijn kleindochter tijdens zijn vaste oppasdag.Beeld anp

Loes is al vele jaren aan het sparen voor haar pensioen. Zij wil geld overhouden om later de bloemen buiten te kunnen zetten. Maar wie een bloeiende tuin wil, moet wel wat wroeten in de grond.

Het begon ermee dat Loes geld uit haar spaarloonregeling in een pensioenpolis stortte. Ze kan zich nu niet meer herinneren of ze de jaarlijkse stortingen ooit heeft afgetrokken van de inkomstenbelasting. Ze heeft dat in ieder geval niet meer gedaan nadat het spaarloon in de loop van 2011 werd afgeschaft.

Eerlijk gezegd maakt Loes zich tot nu toe geen zorgen over de belastingen. Zij deed altijd wat haar tussenpersoon adviseerde, maar van hem heeft ze allang niets meer vernomen. Nu vraagt ze zich af wat ze met de polis moet doen, vooral gezien alle berichten over woekerpolissen in de media. In 2022 loopt haar polis af. Zij krijgt vanaf dat moment ieder jaar een uitkering in aanvulling op haar pensioen.

Dubbel pech
Wat zij zich niet realiseert, is dat er nog belasting wordt ingehouden op de uitkering. Dat doet de verzekeraar automatisch, zonder te vragen. Dat is nadelig als zij de premie niet heeft afgetrokken van de belasting. Zij spaart dan van het inkomen waar al belasting over betaald is en als ze het geld opneemt, betaalt ze nogmaals inkomstenbelasting. Dat is dubbel pech.

Het is ingewikkelde materie. Toch maar even goed naar kijken

Zij moet proberen eerst te achterhalen of zij de premie in het verleden heeft afgetrokken. Hopelijk heeft zij nog kopieën van oude aangiften bewaard. Digitale aangiften zijn nog via de computer te achterhalen vanaf 2009. Lees hier hoe u dat doet.

Als ze dat weet, kan ze kiezen of ze de bedragen alsnog opvoert als belastingaftrek. Zij kan vragen om een zogenoemde 'ambtshalve herziening' voor de afgelopen vijf jaar. In 2014 kan zij dus nog een verzoek indienen voor 2009 en later. Zij moet dan wel een fiscaal pensioengat hebben.

Er is een gemakkelijkere manier: Loes kan de niet-afgetrokken bedragen bij elkaar optellen en deze later opgeven bij de Belastingdienst. Het totaalbedrag wordt dan in mindering gebracht op de uitkering. Voor de premies die na 1 januari 2010 zijn afgedragen, geldt een maximum van 2.269 euro per jaar aan wat zij op de uitkering in mindering mag brengen.

Ingewikkelde materie
Of ze de premies nu aftrekt of later in mindering brengt, in alle gevallen geldt: over het rendement betaalt ze dus wel inkomstenbelasting. Het voordeel van de polis is dat het tegoed niet wordt meegerekend voor de vermogensheffing. Ze hoeft geen 1,2 procent vermogensheffing te betalen, omdat de polis in box 1 (inkomen) valt en niet in box 3 (vermogen).

Als ze de polis geheel of gedeeltelijk als vermogen heeft opgegeven in box 3, dan kan ze niets meer veranderen nadat de aanslag definitief vaststaat. Zoals Loes zelf zegt: het is ingewikkelde materie. Toch maar even goed naar kijken.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl