Meer dan 800 Palestijnen gedood in Gaza

Bij het Israëlisch offensief in Gaza zijn intussen al 815 Palestijnen gedood, vooral burgers. Ook 32 Israëlische soldaten en twee burgers kwamen om. VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon roept intussen op tot een onmiddellijke "humanitaire pauze". De partijen Groen en Ecolo willen dan weer dat België de Israëlische ambassadeur tijdelijk uitwijst.
THE ASSOCIATED PRESS2014

Een zwangere vrouw en een kaderlid van de Islamitische Jihadbeweging zijn voorlopig de laatste dodelijke slachtoffers van het Israëlische offensief in de Gazastrook.

De vrouw zou omgekomen zijn tijdens een raid van het Israëlische leger op haar woning. Haar baby kon nog gered worden, maar tijdens de bestorming zou ook nog een andere vrouw omgekomen zijn. Het kaderlid van de Islamitische Jihad, Salah Hassanein zou samen met zijn twee zonen van 12 en 15 jaar, gedood zijn in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

Het Israëlische offensief in de Gazastrook duurt ondertussen al achttien dagen. In die periode zouden al 815 Palestijnen om het leven gekomen zijn. Verschillende ngo's bevestigen dat ongeveer 80 procent van alle gedode Palestijnen burgers zijn, onder hen heel wat vrouwen en kinderen.

Gisteren vielen bij de beschieting van een VN-school door het Israëlische leger nog 15 doden. Er zouden ook 150 gewonden gevallen zijn. De school werd door de Verenigde Naties ingericht om Palestijnse vluchtelingen op te vangen.

Het Israëlisch leger zou daarna ook nog een ziekenhuis nabij de school onder vuur hebben genomen. Bij het conflict zouden ook 32 Israëlische soldaten gesneuveld zijn en twee Israëlische burgers zijn gedood.

AP2014

"We hebben drie raketten afgevuurd op de luchthaven"

Hamas heeft intussen drie aanvallen met langeafstandsraketten op de internationale luchthaven Ben Goerion in Tel Aviv opgeëist. "We hebben drie raketten gelanceerd van het type M75 op de luchthaven", klinkt het. Volgens het Israëlische leger werden twee raketten uit de lucht gehaald

Sinds vorige week een raket in de nabijheid van de luchthaven neerviel, is het internationale luchtverkeer er ernstig verstoord. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft het vliegverbod van en naar Tel Aviv weer opgeheven, maar bleef wel waarschuwen voor een "zeer instabiele" situatie.

De Palestijnse islamistische beweging Hamas beschouwde het opschorten van de vluchten als een "grote overwinning".

"Humanitaire pauze"

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft tijdens zijn bezoek aan Egypte opgeroepen tot een onmiddellijke "humanitaire pauze".

"Op deze laatste vrijdag van de ramadan roep ik op tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke humanitaire pauze in de gevechten in Gaza en Israël", klonk het.

De VN-secretaris-generaal is in Egypte voor een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en de Egyptische minister van Buitenlandse zaken. Ze zijn er bijeen in de hoop een onderhandeld staakt-het-vuren tussen Israêl en Hamas te versnellen.

"De Belgische politiek blijft te lang apathisch"

Groen en Ecolo roepen intussen op dat België de Israëlische ambassadeur tijdelijk uitwijst en de normale betrekkingen met Israël opschort zolang het land "disproportioneel geweld hanteert in de naam van haar recht op zelfverdediging".

De groenen betreuren dat in de Kamer geen meerderheid te vinden is om de Israëlische en Palestijnse ambassadeurs over de kwestie te horen, noch om buitenlandminister Didier Reynders verslag te laten uitbrengen over de Europese top over Gaza.

"De Belgische politiek blijft te lang apathisch", klinkt het. "De tijd van wegkijken is voorbij. De Verenigde Naties spreken openlijk over mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden."

"De militaire aanval van Israël is al lang geen zelfverdediging meer", stellen de groenen. "Maar wil zoveel mogelijk leed bij de Palestijnen veroorzaken. Hoe kan België doen alsof er niets aan de hand is? Met dit Israël onderhoud je geen normale betrekkingen. We kunnen een voortrekker zijn binnen Europa."

AP2014

Meest gelezen