Vlaamse ACOD niet te spreken over Franstalige oproep om te staken

© BELGA

Het CGSP, de Franstalige afdeling van de socialistische vakbond, roept op tot een staking bij het overheidspersoneel op dinsdag 31 mei. De Vlaamse afdeling is alvast niet te spreken over het initiatief.

jdb

Het was Philippe Dubois, secretaris van de Franstalige vleugel van het ACOD-Spoor, die donderdagochtend bekend maakte dat er een motie gestemd was over een staking in alle overheidsdiensten op dinsdag 31 mei. “We roepen bovendien onze collega’s uit de privé-sector op om mee te staken.”

De Vlaamse vleugel van het ACOD is alvast niet te spreken over het initiatief. “Dit is een solo-initiatief. ACOD heeft in geen geval opgeroepen tot een staking”, zegt Guido Rasschaert, algemeen secretaris van de Vlaamse ACOD.

Zonder overleg

“Deze motie is er gekomen zonder voorafgaand overleg met ons”, zegt Rasschaert. “Er is geenszins een afspraak gemaakt om een algemene staking te houden tot de finish. We moeten eens samenzitten om te zien wat er aan de hand is.”

Langs Vlaamse kant zal er op 31 mei een actie plaatsvinden in Gent, ter ondersteuning van de openbare diensten. “Het gaat evenwel niet om een algemene staking”, klinkt het nog.

Michel Meyer, nationaal voorzitter van ACOD, bevestigt de verschillende strategieën en legt uit dat in Wallonië de wil om te staken groter was. “In Wallonië heerst een ander politiek klimaat dan in Vlaanderen”, zegt hij. “We wilden iets doen op de 31ste. Maar als de treinen al niet rijden, is een betoging moeilijk.”

Kredietdagen

De aankondiging van het GCSP komt op het moment dat de Franstalige spoorbonden een nationale staking houden, waardoor er al een hele dag grote hinder is op het spoor.

De staking, die oorspronkelijk gepland stond voor 31 mei maar woensdagavond al van start ging, kwam er uit protest tegen de beslissing van HR Rail om de kredietdagen te herberekenen. Die verlofdagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen.

Om 11.00 uur stond een ontmoeting gepland tussen de spoorbonden en HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen