© BELGA

ACOD wil dat hele overheid staakt op 31 mei

De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft een motie gestemd over een staking in alle overheidsdiensten vanaf dinsdag 31 mei. Dat meldt Philippe Dubois, secretaris van de Franstalige vleugel van het ACOD-Spoor.

jdb

“Bovendien roepen we onze collega’s uit de privé-sector op om eveneens te staken op 31 mei”, aldus Dubois.De aankondiging komt op het moment dat de Franstalige spoorbonden een nationale staking houden, waardoor er al een hele dag grote hinder is op het spoor.

KredietdagenDe staking, die oorspronkelijk gepland stond voor 31 mei maar woensdagavond al van start ging, kwam er uit protest tegen de beslissing van HR Rail om de kredietdagen te herberekenen. Die verlofdagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen.Om 11.00 uur stond een ontmoeting gepland tussen de spoorbonden en HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel.

CipiersIntussen blijft ook de staking van de cipiers voortduren. Hoewel Justitieminister Koen Geens (CD&V) en de bonden woensdag een ‘voorstel tot protocol’ bereikt hadden, moeten de vakbonden dat nog voorleggen aan hun achterban. Op 8 mei schoten de Franstalige cipiers al een eerste protocol af. De vrees voor een tweede afwijzing leeft. De Franstalige bonden willen nu zelfs niet gezegd hebben dat ze de tekst zullen verdedigen bij hun achterban. Aan Nederlandstalige kant – waar niet gestaakt wordt – zullen de bonden de tekst wel verdedigen.Een twintigtal Waalse cipiers probeert nu aan Vlaamse gevangenissen hun collega’s ervan te overtuigen om het voorstel toch af te keuren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER