Direct naar artikelinhoud
Update

Russisch marineschip botst met vrachtschip op Zwarte Zee

Het Russische oorlogsschip Liman.

Een Russisch gevechtsschip is op de Zwarte Zee in aanvaring gekomen met een Turkse boot die vee vervoerde. Het ongeval gebeurde voor het kustplaatsje Kilyos nabij Istanboel, meldt het Turkse staatsagentschap Anadolu. De Turkse kustwacht heeft alle 78 bemanningsleden van het Russische schip in veiligheid gebracht, aldus het Russische agentschap Tass. Er zijn geen doden of vermisten.

Het marineschip Liman, naar verluidt een verkenningsvaartuig, maakte volgens Turkse media water na de aanvaring met een vrachtschip, dat ruim 8.000 schapen aan boord had en onderweg was van Roemenië naar Jordanië. Volgens Turkse media was het Russisch schip niet meer te redden. De Turkse autoriteiten kwamen de bemanning daarop te hulp met een sleepboot en drie snelle reddingsboten.

Gat
Het Russische ministerie van Defensie bevestigde de aanvaring. Daardoor liep het vaartuig een gat op onder de waterlijn. "De bemanning is niet gewond geraakt", zei het ministerie. Verschillende Russische vaartuigen en een vliegtuig zijn ter plaatse gestuurd. Het Russisch leger probeert de eigenaar van het vrachtschip nu te identificeren.

Het vrachtschip liep volgens het Russische staatspersbureau TASS geen noemenswaardige schade op. De bemanning zou ook niet om hulp hebben gevraagd.

Verdriet
Adviseurs van de Turkse premier Binali Yildirim hebben na de aanvaring contact gehad met hun Russische collega's. De Turkse functionarissen spraken namens Ankara hun verdriet uit over het scheepsongeval, zeggen bronnen rond het departement.

De Liman is een oud onderzoeksschip dat in 1970 in dienst is genomen. Het Russische leger bouwde het schip om tot een vaartuig om inlichtingen te verzamelen. In februari berichtten Russische media, op gezag van militaire bronnen, dat het vaartuig Navo-oefeningen op de Zwarte Zee observeerde.

Twitter bericht wordt geladen...