Direct naar artikelinhoud
Lokale helden

Op het toilet, in een grot of een verlaten klooster: ontdek de 10 ongewoonste concertlocaties in jouw buurt

'Lokale Helden' zet talent van eigen bodem in de spotlights

Het moeten niet altijd grote internationale kleppers zijn die met alle aandacht gaan lopen, ook lokaal talent verdient een podium. Vrijdag zet Poppunt met 'Lokale Helden' de spotlights op al die bandjes die zich schuilhouden achter garagepoorten, op zolderkamers en in tuinhuizen. De keuze is met meer dan 1.000 artiesten op zo'n 460 podia in liefst 190 gemeenten schier eindeloos, dus maakten wij een selectie van 10 niet te missen concerten op een bijzondere plek.

1. Gemeentehuis - Deerlijk

Het poetspersoneel van het gemeentehuis van Deerlijk kan op twee oren slapen, als er nog ergens stof mocht liggen, zal dat vrijdagavond snel worden weggeblazen. Zo brengt A Certain Romance met de nodige bravoure hulde aan Arctic Monkeys in de trouwzaal en halen de muzikale storm troopers van Radio Vader de beste rockklassiekers van stal in de raadszaal. Afsluiten gebeurt in spiegelfabriek Deknudt met 'De Nieuwe Lichting'-winnaar Zinger, dat een reeks nieuwe songs presenteert. Ook de breekbare muziek van Neander komt op deze locatie ongetwijfeld mooi tot zijn recht.

Van 18 tot 23.30 uur. De concerten in het gemeentehuis zijn gratis, de slotshow is betalend. Meer info vind je hier.

Zinger.

2. Garageboxen - Diksmuide

Garagerock, dat mag je in Diksmuide best letterlijk nemen. Vier lokale bands brengen een hommage aan de garage in de garageboxen op de Bloemmolensite. Marooned mag met zijn gitaarrock de spits afbijten. RedDiamond brengt covers en eigen werk. Avalon presenteert - zoals hun naam al enigszins doet vermoeden - folk van eigen bodem. Het is overigens de voorlaatste keer dat je hen aan het werk kan zien, want de band last een pauze in. De avond wordt afgesloten met de covers van De Verroeste Zeemeeuwen. Hopelijk klinken ze beter dan hun naam doet vermoeden.

Vanaf 19.30 uur, gratis. Meer info vind je hier.

3. Microbrouwerij - Dilbeek

Muziek voor fijnproevers, daarvoor moet je bij microbrouwerij Angerik in Dilbeek zijn. Naast voortreffelijke muziek van de combo's van de Academie Dil'Arte kun je ook proeven van het lokale 'Dilleke'-bier en de pralines van de Dilbeekse chocolatier Valentino. Voor deze bierpairing, die is inbegrepen in de inkomprijs, moet je wel inschrijven via lokalehelden.bierpairing@gmail.com. 

Vanaf 20 uur, 5 euro. Meer info vind je hier.

4. Oude zuivelfabriek - Herent

In 2013 sloot de zuivelfabriek van Vitalac in Veltem-Beisem (Herent) de deuren. Ter gelegenheid van Lokale Helden wordt de verlaten fabriekshal weer even nieuw leven ingeblazen en omgebouwd tot concertzaal/danstempel. Het feest begint om 17u met een dj-set van SYNIK, gevolgd door concerten van lokale talenten Isadore, Triangle, Jars en Mushroom Molly. Bjeor zorgt voor de muzikale intermezzo's, zodat je echt geen seconde stil hoeft te staan. 

Vanaf 17 uur, 2 euro. Meer info vind je hier.

De leegstaande fabriekshal van Vitalac.

5. Mergelgrotten - Riemst

De allercoolste locatie is ongetwijfeld die in Riemst, waar vijf lokale rockbands optreden in de mergelgrotten van Zichen-Bolder. Dat cool mag je overigens letterlijk nemen, want in de grotten is het altijd maar 12 graden. Mocht je toch niet voldoende opgewarmd worden door de akoestische sets van The Young Classics, Horses Blew Fire, Why Bother, Losing Grip en Ember Leafs, kun je altijd nog rekenen op soep en jenever bij het haardvuur. 

Van 19 tot 23.30 uur, 5 euro. Meer info vind je hier.

Een concert uit de vorige editie van 'Lokale Helden' in de mergelgrotten.

6. Verlaten Karmelietessenklooster - Leopoldsburg

Feesten in een klooster? Het voormalige Karmelietessenklooster in Leopoldsburg is vrijdag het toneel van Festival Local. De kapel doet dienst als concert- en fuifzaal, de gezellige binnentuin wordt een DIY-markt en in de verlaten gangen en kamers stellen jonge kunstenaars hun werken tentoon. 

Van 20 tot 02 uur, 2 euro in voorverkoop, 5 euro aan de kassa. Elk ticket is ook goed voor 1 gratis consumptie. Meer info vind je hier.

7. Waterburcht Pietersheim - Lanaken

De idyllische waterburcht Pietersheim vormt het prachtige decor voor een minifestival waarbij zowat alle stijlen aan bod komen. Percussiegroep Helion mag de aftrap geven, eindigen gebeurt met de bluesrock van Bigwood Leonard en The Hourglass Instinct. Tussendoor maak je kennis met de aparte sound van Elephant Trap, geeft de Koninklijke Fanfare Sint-Kristoffel het beste van zichzelf en dans je de ziel uit je lijf met enkele lokale dj's.

Vanaf 18.30 uur, gratis. Meer info vind je hier. 

De waterburcht in Lanaken.

8. In de woonkamer van de schepen - Lille (Gierle)

Altijd al eens willen weten hoe het optrekje van schepen Michel Leys eruit ziet? Dat treft, vrijdag stelt hij zijn huis open voor een woonkamerconcert. Vier artiesten wisselen elkaar af op vier locaties, met naast de living van Leys ook De Schuur, pastorij Trefpunt en Het Centrum. Afsluiten gebeurt in JK 't Hoekske met Moodcollector en twee dj's. 

Vanaf 19.30 uur, gratis. Meer info vind je hier.

9. Bij de slager - Putte

Het zou de geknipte locatie zijn voor een deathmetalconcert, maar een streepje poëzie zal allicht ook wel werken in Slagerij Van Loock. Julia Beirinckx leest er voor uit haar eigen werk en dat van andere dichters. Ook bij Oranjetours, Dame Blanche Lingerie en 2 Travel kun je vrijdag genieten van gedichten. Muziek kun je vinden bij Lefty Guitars en Papo Mode, bij Body World is er dan weer een dansvoorstelling door Jarko Bosmans te zien. 

Doorlopend, gratis. Meer info vind je hier.

Onder meer in slagerij Van Loock kunt u vrijdag terecht voor een streepje poëzie.

10. In de badkamer - Sint-Gillis

In Sint-Gillis keren artiesten terug naar waar het allemaal begon: de badkamer, alwaar ze luidkeels kweelden onder de douche. Of dat is toch waar Bathroom Singers vanuit gaat. Lokaal talent wordt muzikaal uitgekleed en geprogrammeerd in badkamers, doucheruimtes en toiletten op verschillende locaties in Sint-Gillis. Deelnemen is gratis, maar reserveren is wel noodzakelijk via bathroomsingers1060@gmail.com. 

Van 19 tot 22 uur, gratis. Meer info vind je hier.

Het volledige programma vind je op www.lokalehelden.be.