© Peter Hilz

Duitsland stelt zich vragen bij Belgische scheurtjescentrales: “Levering brandstofstaven mag verboden worden”

De Duitse regering mag de levering van brandstofstaven aan de omstreden Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 verbieden. Dat blijkt uit een juridisch advies dat de artsenorganisatie IPPNW had ingewonnen en waarover ze donderdag bericht. Doel 3 en Tihange 2 zijn de oudste kerncentrales van ons land, waarbij eerder nog haarscheurtjes in de reactorvaten werden vastgesteld. De Duitsers stellen zich vragen bij de veiligheid van deze kerncentrales.

gjs

Het Duitse agentschap dat bevoegd is voor de uitvoer moet geen vergunning afleveren, luidt het juridisch advies. De Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks had eerder al bekomen dat de veiligheid van de meer dan 30 jaar oude kerncentrales moet worden onderzocht, en het is in dit kader dat dus ook de uitvoer van brandstofstaven niet kan worden verplicht, klinkt het.

Het Duitse ministerie van Milieu was een andere mening toegedaan. Maar de organisatie IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) vindt nu dat de overheid zich niet kan verschuilen achter “onhoudbare interpretaties, die de werkelijkheid negeren”.

In Duitsland worden er ernstige vragen gesteld bij de veiligheid van de Belgische scheurtjescentrales. Onder meer de stadsregio Aken en de deelstaat Rijnland-Palts proberen via juridische weg Tihange 2, die zich op minder dan 100 kilometer van de grens bevindt, te laten stilleggen. Andere regio’s zoals Noordrijn-Westfalen tekenden eerder al bezwaar aan bij de Europese Unie. De partijen Die Linke en de Groenen vragen een exportstop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer