Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Noord-Korea zet deur op een kier voor VN

Noord-Koreaans leider Kim Jong-un.

Noord-Korea is vandaag akkoord gegaan voor het eerst een expert te ontvangen die door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties is aangesteld. Die deskundige moet onderzoek voeren naar personen met een handicap. Het land krijgt al jarenlang kritiek van de VN over de mensenrechten.

Catalina Devandas-Aguilar wordt volgende week woensdag verwacht in Pyongyang. Het bezoek wordt door waarnemers gezien als een kleine handreiking van Noord-Korea richting de VN. 

Het land is door de VN meermaals beschuldigd van misdaden tegen de mensheid. Het bezoek van Devandas-Aguilar aan een aantal Noord-Koreaanse provincies zal zich vooral richten op de situatie van kinderen.

De deskundige uit Costa Rica beschouwt het bezoek als een "belangrijke kans om uit eerste hand de lokale realiteiten, wetten, het beleid en de programma's omtrent personen met een handicap te bestuderen", zegt ze in een persbericht. Haar missie zal zes dagen duren. Ze geeft op 8 mei een persconferentie in de Noord-Koreaanse hoofdstad.

Hoewel Noord-Korea de VN nog altijd beschouwt als een samenzwering van de Verenigde Staten en hun bondgenoten, ratificeerde het land december vorig jaar het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een lichamelijke handicap.