‘Meer solidariteit nodig voor opvang migranten in Middellandse Zee’

© AP

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Griek Dimitris Avramopoulos, kandidaat-eurocommissaris voor Migratie en Binnenlandse Zaken, wil meer solidariteit tussen de zuidelijke EU-lidstaten bij het opvangen van migranten die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. Dat heeft hij dinsdag gezegd tijdens zijn ‘kruisverhoor’ in het Europees Parlement.

Het aantal migranten en asielzoekers die de Europese buitengrenzen probeert over te steken, neemt hand over hand toe, doordat de landsgrenzen beter worden bewaakt. Zeker de Middellandse Zeeroute, die levensgevaarlijk is, wint erdoor aan populariteit. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International kwamen er dit jaar alleen al meer dan 2.500 migranten om het leven.

Na de zoveelste ramp met migranten, begin juli op Sicilië, overwoog Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een ad hoc commissaris te benoemen met de portefeuille Immigratie. Hij deed het uiteindelijk niet, en wees Avramopoulos de portefeuille Migratie en Binnenlandse Zaken toe.

Als voormalig Grieks minister van Buitenlandse Zaken heeft Avramopoulos toch wel wat ervaring met migranten en asielzoekers. Hij wil niet weten van een voor de buitenwereld afgesloten ‘Fort Europa’, zo zei hij dinsdag in het Europees Parlement, waar hij op de rooster werd gelegd om te kijken of hij voldoende bekwaam is. Avramopoulos verdedigde ook de Italiaanse zoek- en reddingsoperatie Mare Nostrum, die binnenkort beëindigd wordt, omdat ze niet efficiënt genoeg zou zijn.

De Griek vindt dat alle zuidelijke EU-lidstaten solidair moeten zijn met Italië. Hij denkt daarbij aan duidelijkere asielregels, maatregelen tegen illegale immigratie en mensenhandelaars, en meer mogelijkheden voor legale migratie.

Naast Avramopoulos werden ook de Portugees Carlos Moedas (Onderzoek, Wetenschappen en Innovatie), de Litouwse Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid), de Oostenrijker Johannes Hahn (Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen), de Cyprioot Christos Stylianides (Humanitaire Hulp en Crisismanagement) en de Slovaak Maros Sefcovic (Transport en Ruimte) aan hun ‘kruisverhoor’ onderworpen. Woensdagochtend om 9 uur is het de beurt aan ‘onze’ Marianne Thyssen, kandidaat-commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. (belga, aro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen