Zagen we vandaag 'premier' Michel?

Nooit sinds de start van de federale regeringsonderhandelingen toonde iemand zich kandidaat om premier te worden. N-VA-voorzitter Bart De Wever verkiest Antwerpen boven 'de Zestien', Kris Peeters (CD&V) moest in het zand bijten omdat zijn partij Marianne Thyssen naar Europa stuurde, en bij MR stak de spanning tussen Didier Reynders en Charles Michel stokken in de wielen.

Tot vanmiddag, wanneer coformateur Michel aankwam in de Wetstraat voor de start van de onderhandelingsgesprekken. Doorgaans beantwoorden politici snel een aantal vragen van de aanwezige journalisten, of toveren ze hooguit een vriendelijke glimlach op hun gezicht. Maar Michel deed dit anders vandaag: voor het eerst nam hij uitgebreid de tijd om met de pers te spreken, in het Frans én in het Nederlands. 'De laatste meters van onderhandelingen als deze zijn traditioneel delicaat', zei hij. 'Ik roep op tot moed en verantwoordelijkheid, die trouwens rond de tafel aanwezig zijn.' Daarnaast benadrukte hij het belang van een goed regeerakkoord voor de komende vijf jaar met structurele hervormingen en een belangrijke saneringsoperatie. Een regeerakkoord zou er eind deze week al kunnen zijn, voegde hij eraan toe.

Zelf zei Michel te 'spreken als een coformateur die echt gemotiveerd is om naar een goed regeerakoord te gaan', maar niet iedereen ziet dit zo. Zijn uitspraken, en vooral de manier waarop hij ze deed, zouden volgens Wetstraatjournalisten weleens het bewijs kunnen vormen dat hij de nieuwe premier van de Zweedse coalitie wordt...

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen