Peuter (3) ontsnapt aan verdrinkingsdood na zwempartij

Aan de Paalse Plas in Beringen is een peuter van drie op het nippertje ontsnapt aan de verdrinkingsdood. De moeder verloor haar kind even uit het oog. Het was een andere zwemmer die de peuter zag drijven. Het MUG-team kon de jongen nog reanimeren. Het is momenteel verboden om in de Paalse Plas te zwemmen, maar door het warme weer lappen veel zwemmers die regel aan hun laars.

Momenteel hangt er een rode vlag bij de Paalse Plas. Dit betekent dat je niet mag zwemmen. Met dit warme weer zijn er toch veel zwemmers die de waarschuwing negeren. "De rode vlag wordt niet gecontroleerd en vanaf hier zie je hem zelfs niet eens hangen", zegt Andy.

De peuter was slechts drie jaar en droeg geen zwembandjes. Zijn moeder verloor hem slechts enkele minuten uit het oog, maar dat was al genoeg om het noodlot te laten toeslaan. Een andere zwemmer zag dat de peuter met zijn hoofd in het water dobberde en verwittigde de moeder en de hulpdiensten. Het MUG-team kon gelukkig de jongen nog reanimeren.

"Eigenlijk mag het niet, maar het is op eigen verantwoordelijkheid als mensen dan toch in het water gaan", zegt Burgemeester van Beringen, Maurice Webers (sp.a). "En als je kleine kinderen bij hebt, zorg er dan alstublief voor dat die iets aanhebben dat veilig is voor in het water. Zorg er altijd voor dat de kinderen op een veilige manier in het water kunnen spelen, want deze situatie had echt faliekant kunnen aflopen."

Meer controle?

"Ik kan daar politiecombi's naartoe sturen om de mensen uit het water te halen of er zijn redders die zeggen dat je uit het water moet komen of wat dan ook, mar u weet ook dat dat niet werkt als er duizenden mensen in het water zitten", zegt Webers. "De politiemensen keren hun rug en iedereen gaat terug het water in."

Wel komen er extra maatregelen voor foutparkeerders. Door de grote hoeveelheid auto's, parkeerden sommige mensen zich op de rijbaan en dit zorgde ervoor dat de hulpdiensten moeilijk tot bij de peuter konden geraken. "De komende dagen met het mooie weer zal de politie extra controleren op de auto's", zegt Weber. "Daar zullen dus mensen opgeschreven worden, dat is nu ook al gebeurd, maar mensen die flagrant in overstreding geparkeerd staan, die laat ik wegslepen. Dat kan gewoon niet."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen