Snowden opmerkelijke vragensteller in tv-show Poetin

Bij het jaarlijkse vraag-en-antwoordgesprek van de Russische president Vladimir Poetin op televisie zat dit jaar een opmerkelijke gast. De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vroeg in een video of Rusland net als de Verenigde Staten massaal data verzamelt. Volgens Poetin alvast niet.

"Ik werkte bij de KGB, en jij bij de NSA, dus kan ik spreken van de ene professional tot een andere", zei Poetin nadat Snowden via een video gevraagd had hoe de vork nu precies in de steel zit bij de spionageactiviteiten van Rusland. De Russische president wees erop dat je volgens de Russische wet een gerechtelijk bevel nodig hebt om iemand te kunnen bespioneren. Voorts heeft Rusland volgens Poetin ook niet de financiële of technische middelen om een systeem van massale spionage op te zetten.

De voormalige NSA-agent Snowden lekte midden vorig jaar informatie over grootschalige spionageactiviteiten door de Amerikaanse veiligheidsdienst op het internet. Uit angst om in de Verenigde Staten vervolgd te worden, kreeg Snowden asiel in Rusland.

Snowden kreeg voor 1 jaar asiel. Zijn vergunning verstrijkt later dit jaar. Het is nog niet duidelijk of het asiel wordt verlengd.

Meest gelezen