© JVDP

Tot 400 euro subsidie als u een nieuwe fiets koopt in Antwerpen

Wie in Antwerpen werkt en een nieuwe fiets koopt, krijgt een korting tot 400 euro. De voorwaarden zijn dat u minstens vier dagen per week met de fiets naar het werk gaat en dat u tot hiertoe voornamelijk met de auto naar het werk ging.

christof willocx

In 2017 starten er heel wat werkzaamheden in Antwerpen. Mensen die met de auto naar het werk gaan, zullen daardoor nog meer in de file staan dan vandaag. Het Antwerpse schepencollege wil daarom werknemers die vandaag met de auto naar het werk rijden ervan overtuigen om in het vervolg met de fiets te komen.

Het stadsbestuur besliste daarom eerder al om een subsidie van 150 euro te geven aan Antwerpse werknemers die een nieuwe gewone of elektrische fiets kopen en daar minstens tweemaal per week mee naar het werk gaan. Maar vandaag keurt het schepencollege een maatregel goed die dat bedrag optrekt tot 400 euro. Er zijn wel belangrijke nuances: die 400 euro geldt enkel voor wie vandaag met de auto gaat werken en vanaf 2017 de auto inruilt voor de fiets. Uw werkplaats moet ook minstens twee kilometer van uw woning liggen én uw route moet door een hindergebied gaan.

Mobilotheek

Hoe gaat de stad nu precies van 150 naar 400 euro? Dat zit zo: als u minstens vier dagen per week naar het werk fietst, krijgt u bovenop de eerder beloofde 150 euro nog eens een premie van 50 euro. Dat is dus 200 euro in totaal. En als uw werkgever bereid is om zelf ook 100 euro bij te leggen voor uw nieuwe fiets, dan legt de stad nog eens 100 euro bij. 400 euro in totaal dus.

U moet natuurlijk wel bewijzen dat u met de fiets naar het werk gaat. De stad selecteert daarvoor nog een gps-systeem, dat de werknemer een jaar lang zal volgen.

Nog dit: wie vandaag al met de fiets naar het werk gaat, krijgt een eenmalige subsidie van maximaal 75 euro als hij zijn fiets laat herstellen.

U moet door deze gebieden naar het werk fietsen

De fietssubsidies gelden enkel voor mensen die door een hindergebied – dus een gebied met veel werkzaamheden – naar hun werk rijden. Dat gebied is nogal ruim. Vanaf 3 januari 2017 is dat de kernstad ten noorden van de Plantin en Moretuslei en het zuidelijke deel van het Antwerpse havengebied. Vanaf 1 juni 2017 is het de hele kernstad, het zuidelijke havengebied en de districten Berchem, Borgerhout, Deurne en Merksem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER