Vlaamse natuurbescherming schuift naar volgende regering

De Vlaamse regering is het niet eens geraakt over de zogenaamde instandhoudingsdoelstellingen van de Vlaamse natuurgebieden. Een aanpak is noodzakelijk omdat die doelstellingen gevolgen hebben voor landbouw- en andere bedrijven. CD&V-minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft een overgangsfase voorgesteld, maar SP.A en N-VA kunnen zich daarin niet vinden.

Meer dan 12% van de oppervlakte van Vlaanderen behoort tot het "Natura 2000-netwerk". Vlaanderen is daarom verplicht al het nodige te doen om waardevolle natuur duurzaam in stand te houden. Op vraag van Europa moet de regering doelstellingen vastleggen die bepalen hoe bepaalde gebieden en soorten beschermd kunnen worden.

Het voorstel van Schauvliege kreeg geen groen licht van de coalitiepartners. Aangezien er gevolgen kunnen zijn voor ongeveer 21.000 bedrijven, wil Schauvliege een "redelijke termijn" invoeren zodat die bedrijven zich kunnen schikken naar de doelstellingen. SP.A en N-VA waren niet akkoord, waarna Schauvliege het voorstel terugtrok. Het ziet er naar uit dat dit dossier op de agenda van de volgende regering komt te staan.

Meest gelezen