Je wachtwoord moet lang zijn, het moet uit cijfers, hoofdletters, kleine letters en symbolen bestaan, het mag niet eenvoudig te raden zijn en je mag het op de koop toe geen twee keer gebruiken. Wie geen geheugen als een Google-datacenter heeft zal het niet eenvoudig vinden om voor iedere dienst aan die belangrijke regels te voldoen. De oplossing is een wachtwoordmanager zoals LastPass.

LastPass bewaart al je wachtwoorden voor jouw en kan ze zelfs automatisch invullen in de meeste browsers. Bovendien is de dienst in staat zelf goede wachtwoorden voor jou te genereren. Al wat jij moet onthouden is één opperwachtwoord. LastPass is niet alleen aanwezig op je desktop, maar ook op je smartphone. Op je mobieltje wordt de dienst nu ook helemaal gratis.

Wie vandaag start met LastPass op Windows Phone, Android of iOS hoeft geen cent te betalen en kan wachtwoorden gratis synchroniseren tussen andere telefoons. Hetzelfde geldt ook voor tablets, wanneer je tenminste met LastPass start op een tablet.

De nieuwe vuistregel is de volgende: start je met de dienst, dan is en blijft ze gratis op het starttoestel naar keuze, en zullen je wachtwoorden ook synchroniseren naar andere toestellen van dat type. Synchroniseren tussen verschillende types van toestellen, in casu smartphone, tablet en desktop, vereist nog steeds een premium-account en die kost wel geld: 12 dollar per jaar.

Wie op één toestel start en LastPass toch ook op een ander apparaat wil gebruiken, kan eerst nagaan of de dienst interessant lijkt voor hem gedurende een testperiode van twee weken. Een gelijkaardige dienst wordt aangeboden door 1Password. Ook die dienst kan je eerst uitproberen.