"Wezenlijk verschil tussen couchsurfing en airbnb"

De vereniging Couchsurfing Brussels zegt dat er een duidelijk onderscheid gemaakt dient te worden tussen couchsurfing enerzijds en airbnb anderzijds. "Couchsurfing is een vorm van sociale media bedoeld om mensen van overal ter wereld te ontmoeten. Reizigers thuis ontvangen als vrienden maakt hier deel van uit, waarbij de menselijke meerwaarde van de ontmoeting het belangrijkste is", klinkt het.

De vereniging wil het verschil in de verf zetten tussen websites die couchsurfing aanbieden, zoals Couchsurfing, Hospitality Club en BeWelcome, en websites voor betalende accommodaties zoals airbnb en booking.com. "Blijkbaar bestaat er nog veel verwarring en onwetendheid over wat couchsurfing inhoudt en wat airbnb inhoudt", aldus Couchsurfing Brussels.

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) lijkt evenwel de couchsurfingvereniging te volgen in hun onderscheid. In ieder geval benadrukte zijn kabinet vanmiddag dat couchsurfing niet onder het Vlaamse logiesdecreet valt, voor zover het geen commercieel gebeuren is.

Wat het dus niet is, aldus Couchsurfing Brussels, dat tevreden reageert op het nieuws dat couchsurfing niet onder het decreet valt. "Een heel kleine minderheid probeert via couchsurfing wat geld te verdienen, maar als wij daar als vereniging op uit komen, dan treden wij daar tegen op", aldus nog Couchsurfing Brussels.

De vereniging zegt tot slot "te begrijpen dat de toeristische sector kwaliteit wil bieden en daarbij een regelgeving hanteert. Het is niet de bedoeling om de gevestigde sector te benadelen. Integendeel, het gebeurt soms dat we reizigers doorverwijzen naar deze sector".

Meest gelezen