Welles-nietesspel rond polders

Er is nogal wat onduidelijkheid over de planbatenbelasting die de boeren kregen én over het feit of het reparatie gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) nu in orde is of niet.

PVL

De Vlaamse Belastingdienst veroorzaakte nogal wat onrust en ongenoegen in de polders door aanslagbiljetten te versturen naar Wase boeren, met de vraag dringend een planbatenbelasting te betalen die voor sommigen kan oplopen tot 700.000 euro.

De Vlaamse Belastingdienst was niet op de hoogte dat het GRUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen geschorst werd door de Raad van State, waardoor de heffing van de planbatenbelasting bevroren wordt. Daarom krijgen alle betrokken landbouwers volgende week een gepersonaliseerd schrijven met excuses en worden er op 12 en 13 november zitdagen georganiseerd.

Ondertussen blijkt dat de Vlaamse Regering het GRUP aangepast heeft om tegemoet te komen aan het bezwaar van de Raad van State.

‘Hiermee wordt de verdere ontwikkeling van het havengebied Antwerpen opnieuw mogelijk gemaakt’, zegt procesmanager Jan Hemelaer.

‘Maar hiermee valt het doek over Doel en de polders niet’, reageert Denis Malcorps van Doel 2020. ‘Er is in het reparatie-GRUP maar één aanpassing aangebracht, terwijl er nog vele andere gebreken zijn opgeworpen tegen dit GRUP. Deze zijn niet hersteld en zullen nog steeds worden behandeld door de Raad van State.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER