"Leuvense fakbars moeten weer fakbars worden"

Binnenkort ondertekenen de KU Leuven, de stad Leuven en politie Leuven een "Fakbarcode" met de fakbars van de studentenkringen en de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO). Deze fakbarcode, die vanavond geagendeerd staat op de Leuvense gemeenteraad, is de opvolger van het fakbarcharter en bevat enkele nieuwe elementen om de overlast in de omgeving terug te dringen.

"De bedoeling is dat fakbars opnieuw fakbars worden", aldus burgemeester Louis Tobback (SP.A). Een groot deel van de huidige overlast is volgens Tobback het gevolg van de evolutie van fakbars naar gewone cafés. Door hun goedkope prijzen hebben de fakbars ook veel succes bij niet-studenten.

Dat de verantwoordelijken zich dit voorjaar engageerden om mensen met een studentenkaart toe te laten en een maximaal toegelaten aantal bezoekers invoerden, had volgens Tobback al een positief effect op de overlast.

Label voor fakbars

Volgens de nieuwe code kunnen fakbars van de KU Leuven een label krijgen als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Het gaat er dan bijvoorbeeld om dat ze deel uitmaken van een studentenkring. De fakbarverantwoordelijke moet worden aangeduid door het bestuur van de studentenkring en moet een student van de KU Leuven zijn. De KU Leuven belooft nauwer toezicht via een tweejaarlijks overleg en een fakbarcode-commissie die bevoegd is om het label als fakbar opnieuw in te trekken.

Om de overlast te beperken laat elke fakbar de geluidsemissie van de muziekinstallatie preventief begrenzen door de politie. Activiteiten met een verhoogde kans op overlast worden aangekondigd via de overlastkalender die LOKO samenstelt en de politie in staat moet stellen de nodige maatregelen te nemen.

Nieuw is ook dat elke kring een stewardcoach aanduidt die een opleiding gekregen heeft van de politie en een pool van studentenstewards organiseert. Elke fakbar moet ook een telefoonnummer en e-mailadres van de dagverantwoordelijke communiceren aan de buurtbewoners.

Studenten tevreden over code, minder over stadsbestuur

De studentenvertegenwoordigers zijn naar eigen zeggen tevreden over de code en over de "intensieve samenwerking met de KU Leuven en de Leuvense politie". Over de samenwerking met de stad Leuven is er minder tevredenheid.

De fakbarcode is bedacht en geschreven door de studenten zelf, klinkt het. "De stad heeft de implementatie ervan een jaar tegengehouden en we begrijpen niet goed waarom", zeggen de oorspronkelijke auteurs in een reactie aan onze redactie. "We betreuren het dat de stad Leuven het nieuws nu zelf naar buiten brengt en doet alsof het hun eigen werk is."

Meest gelezen