400 mensen houden witte mars voor Gaza in Brussel

Een vierhonderdtal mensen trekken zondagmiddag van het Brusselse Noordstation naar de Europese wijk, in een witte mars voor de slachtoffers van het conflict in Gaza. Zowat alle manifestanten dragen witte kledij of T-shirts en de deelnemers roepen één voor één de namen van de intussen 1.900 Palestijnse slachtoffers af. Er worden wel Palestijnse vlaggen meegedragen, maar voort worden er geen slogans geroepen.

"Slogans en eisen zijn goed voor de levenden", zegt betoger Ismaël. "Er komt een moment waarop we ook moeten denken aan de slachtoffers en hen de nodige eer moeten bewijzen. Dat is de bedoeling van deze witte mars."

Dat betekent niet dat de betogers geen eisen hebben. "Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan het geweld en het onrecht in Gaza", zegt Yamina Bounir, die mee opstapt. "Israël neemt een loopje met het internationaal recht en maakt aan de lopende band burgerslachtoffers. Dat is al 60 jaar bezig en de internationale gemeenschap doet er niets aan. Dat moet veranderen. Zonder rechtvaardigheid voor de slachtoffers is er geen kans op vrede."

Het is aan de internationale gemeenschap en aan België om de Israëlische staat onder druk te zetten, aldus Yamina Bounir. "België moet zich op Europees niveau verzetten tegen elk akkoord met Israël zolang de Israëlische regering het internationaal humanitair recht niet respecteert. Tegelijkertijd roepen we de Belgische, Vlaamse en Waalse parlementsleden op om niet deel te nemen aan enige economische missie naar Israël zolang de blokkade van de Gazastrook aanhoudt."

Meest gelezen