Stomdronken kandidaten, maar dan volgt de ontnuchtering: afvaller ‘De Mol’ is voor één keer niet slechtste leerling

© VIER

Vorige week namen we uitzonderlijk afscheid van twee kandidaten, Jolien en Bouba, en mochten we Hans opnieuw verwelkomen in de groep. Deze week in de hoofdrollen: een groot luchtkussen, een ‘night at the museum’ en drank. Véél drank.

ehu

Opgelet, dit artikel bevat spoilers. Lees niet verder als u de derde aflevering van ‘De Mol’ nog wil bekijken!

EERSTE PROEF

De groep moet zich opsplitsen: Annelies en Marzena kiezen voor een rustig programma, de overige zes kandidaten mogen kiezen tussen twee auto’s. Robin en Hans outen zich als controlefreaks en nemen de ene auto. Eline, Davey, Bertrand en Sam kiezen het voertuig voor ‘ongeleide projectielen’.

© VIER

In een grote vijver ligt een immens luchtkussen waarop elk van de vier ongeleide projectielen één voor één moet plaatsnemen met een raadsel. In een schuurtje verderop zitten Robin en Hans met hetzelfde raadsel en een grote knop. Van zodra de kandidaat op het kussen plaatsneemt, begint een bedrag van 1000 euro af te tellen op een scherm in het schuurtje. Elke vijf seconden gaat er 50 euro af. Robin en Hans moeten inschatten hoe lang de kandidaat op het kussen nodig heeft om het raadsel op te lossen. Op het moment dat ze afdrukken, leggen ze de tijd en het te verdienen bedrag vast. Op datzelfde moment bespringen twee mannen het kussen vanop vier meter hoogte en wordt de kandidaat in een parabolische beweging de lucht in gekatapulteerd.

Eline is als eerste aan de beurt. Ze krijgt een droedel. Hans vindt al snel de juiste oplossing, maar wacht nog even met afdrukken tot de ‘klok’ 500 euro aangeeft en er zo’n 50 seconden verstreken zijn. Eline kan de juiste oplossing, kwartel, niet raden.

Bertrand krijgt een kinderraadsel voorgeschoteld. Hij moet in een soort doolhof de juiste van vier schakelaars verbinden met de lamp. Bertrand vindt de oplossing snel, maar de jongens drukken pas af als ook hier de teller 500 euro aangeeft.

© VIER

Davey moet in een figuur het aantal vierkanten tellen. Hans telt er 28, Robin 35 en Davey slechts 25. Het bleken er uiteindelijk 40 te zijn.

Dan is Sam aan de beurt, het pluimgewicht van de groep. Ook hij heeft de oplossing van een droedel, nog niet gevonden wanneer hij, weliswaar als hoogste, door de hemel vliegt.

© VIER

Dan komt Gilles met een aanlokkelijk voorstel: alles of niets. Als Hans en Robin een soortgelijke opdracht tot een goed einde brengen en de overige kandidaten de tijd goed inschatten, kan het bedrag verdriedubbeld worden. Hans moet een bol klei tot een pinguïn boetseren, Robin moest het juiste dier raden. Robin zag er eerder een mol in en herleidt zo de 500 zuurverdiende euro’s naar 0.

Annelies en Marzena hebben tijdens de proef een minder druk programma. Ze krijgen genieten van een wellnessmoment.

Te verdienen? Maximaal 4.000 euro (en een eventuele verdriedubbeling)

Gelukt? Helaas, 0 euro. De teller blijft op 12.500 euro staan.

Verdacht? Bij de verdubbelingsopdracht wacht Eline wel erg lang met afdrukken. En Daveys gok zat wel erg ver van het juiste aantal vierkantjes. Of wat te denken van Hans boetseerkunsten?

TWEEDE PROEF

“Morgen een nieuwe opdracht”, sluit Gilles de avond af. Met de lichte suggestie dat ze het beter niet te bont maken, blijven de zes kandidaten achter in een restaurant en verdiepen ze zich in de cocktailkaart. Annelies en Marzena krijgen op dat moment een rondleiding in het natuurhistorisch museum van Kaapstad. Een alarmtechnicus toont hen de veiligste route tot bij enkele voorwerpen in het museum.

‘Morgen’ bleek stipt 0u01 te zijn. Gilles pikt de zes zwaar beschonken kandidaten op, die drie voorwerpen moeten stelen uit het museum zonder dat een nachtwaker het opmerkt. Ze gaan in duo, één per voorwerp, en moeten ongezien wegkomen met hun buit. Annelies en Marzena geven professionele begeleiding vanuit een camionette die voor het museum geparkeerd staat. Beide dames zijn duidelijk niet opgezet met de beschonken toestand van hun medekandidaten.

© VIER

Sam en Davey gaan als eerst en proberen het goedkoopste voorwerp, een siersteen, te stelen voor 500 euro. Sam is duidelijk straalbezopen, maar het duo slaagt er toch in het voorwerp veilig te stellen. Eline en Bertrand moeten op zoek naar een apenschedel. Ze vinden de schedel en nemen hem mee, maar worden net voordat ze om het hoekje van de kamer zijn, opgemerkt door een bewegingssensor. Het voorwerp was 1.000 euro waard. Robin en Hans moeten een prehistorische vaas stelen. Na een kat-en-muisspelletje met de bewaker krijgen ze het object te pakken: 1500 euro in the pocket.

Te verdienen? 3.000 euro

Gelukt? De siersteen en de vaas leveren 2.000 euro voor de groepspot op. Die staat nu op 12.500 + 2.000 = 14.500 euro.

Verdacht? Annelies hield zich erg afzijdig in de camionette, waardoor alles op Marzena’s schouders terechtkwam. Annelies wijt dat aan een blackout. Bertrand kwam te snel recht voor de bewegingssensor, maar Marzena vergat hem wel te melden dat hij pas mocht opstaan als hij om het hoekje was.

DERDE PROEF

Dag 7 in Kaapstad breekt aan. De kandidaten mogen wat uitwaaien aan de kust, maar hun partijtje minigolf wordt onderbroken door Gilles. Die geeft hen een bijzondere bril. “Het is vanavond eliminatie en het zou kunnen dat je voor een keer liever laatste bent dan voorlaatste.”

© VIER

In hun kamer bereiden de kandidaten zich voor op de eliminatietest en speculeren ze over de bril en over de uitspraak van Gilles. Als de laatste overleeft, weet die wel dat hij of zij er compleet naast zat. Annelies heeft, om Marzena te bedanken, een halssnoer voor haar gekocht waarop ze eerder haar oog had laten vallen.

“Dit wordt geen gewone eliminatie”, begint Gilles. De kandidaten moeten om beurten op de stoel gaan zitten, met de bril op. Enkel met de bril kan de kandidaat zien of er een rood of groen scherm voor hem staat. De andere kandidaten zien dat niet en moeten de emoties van de kandidaat op de stoel dus zo goed mogelijk proberen aflezen.

Dan zetten de kandidaten zich samen aan tafel en moeten ze één kandidaat nomineren waarvan ze denken dat die een rood scherm heeft gekregen. Gokken ze juist, moet die kandidaat naar huis en winnen ze 3.000 euro voor de groepspot. Gokken ze fout, moet de op één na slechtste kandidaat naar huis en heeft de slechtste een enorm voordeel. Hij of zij weet met vrij grote zekerheid wie de mol niet is.

© VIER

Te verdienen? 3.000 euro of voor één kandidaat de garantie dat hij de eliminatieronde overleeft

Gelukt? Algauw breekt de discussie los. Bij de anonieme stemming vallen de namen Sam en Eline eenmaal, Bertrand tweemaal en Annelies vier keer. Annelies had een zenuwachtige indruk, maar Gilles onthult dat zij niet diegene was met het rode scherm. Algauw komen de verwijten van onder andere Davey en Marzena: “Je was zo nerveus, Annelies!” De groep grijpt naast de 3.000 euro en de pot blijft op 14.500 euro .

Verdacht? Iedereen en niemand. We weten nog altijd niet wie nu wél een rood scherm bij zichzelf had gezien.

POLL. Wie is “De Mol”?

ELIMINATIE

© VIER

Annelies kon natuurlijk nog altijd de kandidaat zijn met de op één na slechtste score, maar zij was het niet. Marzena is de op één na slechtste molkenner en moet de groep verlaten. De slechtste molkenner blijft deze week in het spel én heeft twee dagen de tijd om een nieuwe verdachte uit te kiezen. En dat zal niet al te moeilijk zijn...

QUOTE VAN DE WEEK

Hebde gij broeken met zakken aan de zijkant?” vraagt een stomdronken Sam - uit het niets - aan Davey in het museum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen