Direct naar artikelinhoud
Update

Aboutaleb houdt deur op kier voor Ajax-fans

Ajax neemt ook de komende drie jaar geen supporters mee naar Rotterdam voor wedstrijden tegen Feyenoord. Dat heeft de Amsterdamse club besloten na het wangedrag van een groep Ajax-supporters zondag tijdens de bekerfinale in Rotterdam tegen PEC Zwolle. Sinds 2009 nemen Ajax en Feyenoord geen supporters mee bij uitwedstrijden tegen elkaar.

Ajax-supporters gooien vuurwerk op het veld tijdens de bekerfinale.Beeld anp

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft inmiddels echter  laten weten dat het voor hem nog helemaal niet vaststaat dat er geen Ajax-supporters naar de Kuip kunnen komen. Hij wil alle opties nog bespreken, met Amsterdam, Ajax, Feyenoord en de supportersverenigingen.

Feyenoord laat weten begrip te hebben voor de beslissing van Ajax, maar denkt er op zijn beurt nog over na of ze vanaf volgend seizoen weer supporters wil meenemen naar Amsterdam. 'Wij zijn op dit moment nog niet zo ver', liet een woordvoerder van Feyenoord weten.

De Amsterdamse aanhang gooide zondag in de beginfase van de bekerfinale tot twee keer toe vuurwerk op het veld in Rotterdam. Bovendien richtten de Ajax-supporters vernielingen aan in het stadion van Feyenoord.

Ongeveer 400 supporters die in het vak zaten waaruit het vuurwerk werd gegooid, mogen zondag niet naar de kampioenswedstrijd van Ajax in Almelo tegen Heracles. Hun clubkaarten zijn geblokkeerd voor dat duel, waarin de ploeg van trainer Frank de Boer voor de vierde keer op rij kampioen kan worden.

Evaluaties
Na een reeks incidenten bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord besloten de clubs in februari 2009, na overleg met de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, om voor 5 jaar geen supporters mee te nemen bij onderlinge uitwedstrijden in de eredivisie.

Het verbod op uitsupporters loopt dit jaar af en het leek er op dat komend seizoen de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord weer door fans van beide clubs bezocht zou kunnen worden. Beide partijen zaten begin dit jaar al om de tafel om te bespreken of tijdens het onderlinge bekerduel, op 22 januari in Amsterdam, en het competitieduel van 2 maart in Rotterdam supporters van de bezoekende club het stadion in zouden mogen. De clubs kwamen er toen niet uit. Beide wedstrijden verliepen vervolgens zonder grote problemen en afschaffing van het verbod op uitfans leek nabij.

De Amsterdamse club heeft na het nieuwste wangedrag van de fans echter besloten om de maatregel met nog eens 3 jaar te verlengen. De clubleiding van de landskampioen heeft dat laten weten aan de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, de voetbalbond KNVB en de directie van Feyenoord.