“Salah Abdeslam zei dat zijn broer zich had opgeblazen, maar verzweeg eigen rol”

© AP

Salah Abdeslam heeft zaterdagmiddag, de dag na de aanslagen in Parijs, aan een man die hem doorheen Brussel vervoerde, gezegd dat zijn broer Brahim zich bij de aanslagen in Parijs had opgeblazen. Over zijn eigen rol heeft de voortvluchtige Salah met geen woord gesproken. Dat meldt meester Olivier Martins, de advocaat van de man die Salah vervoerde. Die man, Ali Oulkadi, is vrijdag voor de Brusselse raadkamer verschenen, samen met een tweede man, Abdeilah Chouaa. Over de rol van die laatste is nog niets gekend, zijn advocaat legde geen verklaringen af.

gjs, mtm

Volgens meester Martins werd zijn cliënt zaterdag rond 13 uur gebeld met de vraag om een vriend te gaan ophalen aan het metrostation Bockstael in Laken.

"Niet helder denken"

"Hij wist niet dat het om Salah ging en herkende hem ook niet meteen toen hij daar aankwam", zegt Martins. "Salah droeg immers een muts. Op dat moment was ook nog nergens melding gemaakt van het feit dat Salah Abdeslam gezocht werd of in verband werd gebracht met de aanslagen in Parijs. In de wagen heeft Salah hem verteld dat zijn broer Brahim in Parijs mensen had gedood en zichzelf had opgeblazen. Voor mijn cliënt, een jeugdvriend van de broers, kwam dat als een klap. Hij begreep er niets van en kon niet meer helder denken."

Salah Abdeslam heeft Ali Oulkadi vervolgens gevraagd om hem naar Schaarbeek te brengen. "Hij heeft een adres opgegeven dat mijn cliënt niet kende en mijn cliënt heeft hem daar naartoe gereden. Onderweg zijn ze wel even gestopt in een café. Eenmaal in Schaarbeek heeft mijn cliënt Salah Abdeslam op straat afgezet, hij heeft hem niet in een andere wagen gestopt, hij heeft hem niet naar een of ander onderduikadres begeleid, hij heeft hem geen geld gegeven. Sindsdien heeft hij ook geen enkel contact meer gehad met Salah Abdeslam en hij weet ook niet waar die zich zou kunnen bevinden."

Niet geradicaliseerd

De advocaat benadrukt dat zijn cliënt op geen enkele manier betrokken was bij de voorbereiding of de uitvoering van de aanslagen in Parijs. "Hij was die vrijdagavond in Brussel, heeft geen enkel gerechtelijk antecedent en is totaal niet geradicaliseerd. Toen hij hoorde dat Salah gezocht werd, had hij zich moeten aangeven en zijn verhaal doen, maar hij heeft gepanikeerd en kreeg op dat moment ook slechte raad."

Martins vroeg de vrijlating van zijn cliënt, maar de raadkamer spreekt zich pas in de loop van de dag uit. Diezelfde raadkamer moet zich dan ook uitspreken over de tweede verdachte die vrijdag verscheen, Abdeilah Chouaa. Over de rol van die man in het onderzoek is nog niets bekend. Zijn advocaat, Guylain Mafuta-Laman, wenste geen verklaringen af te leggen.

De raadkamer beslist later vrijdag of beide verdachten in de cel blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen