Staking van ACV legt productie bij Agfa-Gevaert stil

Er is sinds vrijdagochtend een 24 urenstaking aan de gang bij Agfa-Gevaert. Door de actie van vakbond ACV ligt de productie wellicht tot zaterdagochtend stil.

De christelijke vakbond is ontevreden over dalende koopkracht en het sociaal overleg met de directie. Andere bonden staken niet mee. De directie geeft geen commentaar op het sociaal overleg.

Sinds 5.00 uur vrijdagochtend staan ACV-militanten aan de poorten van de Mortselse hoofdzetel. “De staking wordt massaal opgevolgd. De productie ligt stil. Dit is een signaal aan de directie dat ze niet kunnen negeren”, zegt ACV-afgevaardigde Yves Van Antwerpen.

De vakbond is ontevreden over de daling van de koopkracht en de houding van de directie in het sociaal overleg. “De cao rond het brugpensioen hebben ze destijds eenzijdig naast zich neergelegd. Dan zijn er nog eenzijdige maatregelen geweest zoals over de subsidiëring van de refter of het intrekken van vakantiegeld bij bedienden en kaderleden”, stelt Van Antwerpen. “Daar zitten de wortels van heel wat onrust en frustratie. We werken hier met mensen die toekomst willen, maar de visie ontbreekt.”

Volgens de vakbondsman is de actie geen profileringsdrang in de aanloop naar sociale verkiezingen, zoals men bij ABVV stelde. “We zijn al anderhalf jaar bezig met ingebrekestellingen en andere zaken, waar ook andere bonden mee het antwoord op krijgen. Dit gaat over de toekomst van de mensen. Dat verdienen ze”, aldus Van Antwerpen nog.

Bij Agfa-Gevaert bevestigt men dat de productie in Mortsel stilligt. Het bedrijf geeft geen inhoudelijke commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER