Direct naar artikelinhoud
Aanslag kerstmarkt

Terreurverdachten opgepakt die banden hadden met Anis Amri

Terreurverdachten opgepakt die banden hadden met Anis Amri

Bij onderzoeken van de Italiaanse en Duitse antiterreureenheden zijn leden van een salafistische terreurgroep uit Berlijn opgepakt. Dat deelt de Italiaanse politie vandaag mee. De verdachten zouden banden hebben gehad met Anis Amri, de man die eind vorig jaar twaalf mensen doodde bij een aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De arrestaties dateren al van januari, maar werden nu pas bekendgemaakt om het onderzoek niet in het gedrang te brengen.

De verdachten werden op 4 december al een eerste keer opgepakt in de Italiaanse havenstad Ancona. Nu wordt aangenomen dat ze toen op weg waren naar Syrië, waar ze zich als strijder wilden laten rekruteren, zegt de Italiaanse politie.

Volgens de Italiaanse politie is de eerste gearresteerde man een 27-jarige Congolees. De verdachte zou een tijdlang in de Zuid-Italiaanse regio Puglia in een opvangcentrum voor vluchtelingen hebben verbleven. Daar werd hij op 2 januari gearresteerd nadat de politie weet had gekregen van zijn terroristische plannen. De man is opgepakt op verdenking van lidmaatschap aan een internationale terreurgroep. De Italiaanse rechercheurs zouden hem met de hulp van hun Duitse collega's op het spoor zijn gekomen.

Daarnaast zou een 22-jarige Marokkaanse man, die eveneens contacten met Amri zou hebben onderhouden, door Italië uit het land zijn gezet. Daarna heeft hij zich naar alle waarschijnlijkheid naar Duitsland begeven. Een parallel Duits onderzoek leidde op 31 januari tot een nieuwe arrestatie van de Marokkaan. Het onderzoek leidde ook tot de sluiting van een moskee die ook bezocht werd door Anis Amri.

De twee mannen zouden deel hebben uitgemaakt van een elfkoppige terreurcel "die de ideologie van Islamitische Staat volledig overgenomen hadden" en die bereid zou geweest zijn zelfmoordaanslagen te plegen.

Anis Amri.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie