Jambon en De Wever willen politieagenten beschermen

© BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), wil politiemensen die het slachtoffer worden van zware agressie beter vergoeden. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil de daders, indien mogelijk, het land uitzetten.

dgs, poj, sdb, say

De voorbije dagen waren er meerdere berichten over geweld tegen politieagenten, in onder meer Antwerpen. Voor Jambon is deze agressie onaanvaardbaar. Hij pleit voor een nultolerantie. Maar naast een streng handhavingsbeleid is er volgens hem ook nood aan een betere opvang en financiële regeling voor agenten die het slachtoffer worden van zware agressie.

‘In het verleden leidden gevallen van agressie meermaals tot schrijnende situaties met hoge kosten voor de slachtoffers, die de Riziv-terugbetaling te boven gingen. Denk bijvoorbeeld aan het geval van de politieman die bij de rellen in Meulenberg ooit zwaargewond raakte’, klinkt het.

Daarom bereidde Binnenlandse Zaken een bijkomend reglementair kader voor om extra financiële ondersteuning te kunnen geven aan politiemensen die het slachtoffer zijn van ernstige gewelddaden. De regeling zal niet gelden voor reguliere arbeidsongevallen.

De gesprekken met de bonden over de concrete uitwerking starten na het zomerreces

'Het loopt de spuigaten uit'

Maandag al, na de jongste aanval op politieagenten in Borgerhout, was voor de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) ‘de maat vol’. ‘Geweld tegen de ordediensten is een jaarlijks terugkerend fenomeen tijdens deze periode. Maar nu loopt het de spuigaten uit.’‘Het gaat over jongeren met een moeilijk sociaaleconomisch profiel, met een welbepaalde culturele achtergrond en in een welbepaalde periode van het jaar’, zegt De Wever. ‘Ik moet daar geen tekening bij maken. Als men zich met geweld tegen de samenleving keert, dan is de maat meer dan vol. We gaan die mensen pakken en hen zo zwaar mogelijk straffen. En als dat enigszins kan, zetten we hen het land uit.’

Dat laatste is bijvoorbeeld mogelijk als de jongeren geen wettelijk verblijfsstatuut hebben. Ook het Antwerpse parket noemt de voorvallen van de afgelopen dagen ‘choquerend en zorgwekkend’. Er is een magistraat aangeduid om de verschillende onderzoeken te coördineren.Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vraagt intussen om ‘specifieke richtlijnen die de vervolging van geweld tegen politiemensen en hulpverleners vergemakkelijken’.

‘Overleg over betere vergoeding voor agenten na mag morgen al starten’

De liberale politievakbond VSOA reageert positief op het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om agenten die het slachtoffer worden van zware agressie voortaan beter te vergoeden. De N-VA’er wil het overleg met de vakbonden daarover opstarten na de zomervakantie, maar wat de vakbond betreft 'mag het al morgen zijn', zegt ondervoorzitter Vincent Houssin.

De voorbije dagen doken geregeld berichten op over geweld tegen politieagenten, onder meer in het Antwerpse district Borgerhout. Voor minister Jambon is die agressie 'onaanvaardbaar'. Naast een streng optreden is er volgens hem ook nood aan betere opvang en financiële regeling voor agenten die het slachtoffer worden van ernstig geweld. Binnenlandse Zaken heeft een bijkomend reglementair kader voorbereid voor die extra ondersteuning, na de zomer starten de gesprekken met de bonden over de concrete uitwerking daarvan.

Houssin reageert tevreden. 'We vragen dit al meer dan tien jaar en hebben de situatie al verschillende keren aangekaart. Als het om serieuze verwondingen gaat, krijgen onze mensen hoge facturen, die de Riziv-terugbetaling ver te boven gaan. Dat heeft al geleid tot schrijnende toestanden, zo kregen verschillende agenten al deurwaarders over de vloer omdat ze de ziekenhuiskosten niet meer kunnen betalen.'

Toch houdt de vakbondsman nog een slag om de arm. 'We hebben al zoveel beloftes gekregen, we hopen dat er nu ook écht iets verandert', zegt hij. Dat het overleg pas na de zomer start, is voor Houssin dan ook geen voordeel. 'Dat is altijd een beetje het probleem. Als er geen opflakkering van geweld is en het wordt niet meer in de media opgepikt, dan is het voor de regering geen prioriteit meer en hebben we pech. Wat ons betreft mogen de onderhandelingen morgen al starten. De meeste politici gaan toch pas eind juli op verlof', klinkt het.