Luister naar

De door mensen veroorzaakte ramp die Gaza heet

Nieuws
werkte als freelance journalist in Jeruzalem
woensdag 28 juni 2017 om 03:00

Deze maand was Mahmoud Shatat, een Gazaanse waterexpert, die voor de hulporganisatie Oxfam werkt, een paar dagen in Nederland. Ik sprak met hem over de door de mens veroorzaakte ramp die Gaza heet. Er is nog nauwelijks elektriciteit, zo’n drieënhalf uur per dag, en slechts een paar procent van het water is drinkbaar. De Israëlische blokkade, het (wan)bestuur van Hamas en de rivaliteit tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit zijn de schuldigen.

Shatat gaf niet alleen een overzicht en een analyse van de problemen, hij kon uit eigen ervaring vertellen wat het voor een gezin met kleine kinderen betekent om te moeten leven zonder schoon water en stroom.

Vaak denken we er niet bij na als we lezen over ‘blokkades’, ‘overbevolking’ en ‘veiligheidsmaatregelen’, maar deze zaken hebben effect op de echte levens van echte mensen in Gaza. Mensen die huid- en nierproblemen hebben door gebruik van het vervuilde water. Mensen die niet meer op tijd geholpen kunnen worden in het ziekenhuis, want ook daar is elektriciteit beperkt. Mensen die hun winkeltje – en dus hun middelen van bestaan – verliezen omdat hun producten niet gekoeld kunnen worden en wegrotten.

Het zijn mensen die helemaal niet zo veel van ons verschillen als we soms denken. Althans, ik heb niet zoveel verschillen kunnen vinden.

In principe willen alle Gazanen het beste voor hun kinderen: genoeg geld om van te leven en als het even kan geen oorlog. Net als de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Net als de Joodse Israëliërs in Tel Aviv. En net als wij.

Ook al ben ik al een paar weken terug in Nederland, er gaat nauwelijks een uur voorbij dat ik niet aan de Palestijnen en de Israëliërs denk. Dat heeft in eerste instantie een praktische reden: ik leg de laatste hand aan een boek over mijn ervaringen daar, dat insha’allah, als God het wil, dit najaar zal verschijnen. Bovendien, mijn vrienden en kennissen wonen daar. De Oude Stad van Jeruzalem, de markt, de buurtkatten, ‘mijn’ kerk en Gaza zijn daar.

In de artikelen en columns die ik voor het Nederlands Dagblad over Israël en de Palestijnse gebieden heb mogen schrijven, wilde ik u, voor zover mogelijk, laten zien wat bezetting, geweld, hoop en ontmoeting met ‘echte mensen’ doet. De Palestijnen in Gaza, mensen zoals u en ik, moeten maar weer afwachten hoe de politieke ontwikkelingen hun levens verder zullen beïnvloeden en, waarschijnlijk, verslechteren. Vergeet hen niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.